Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na hrane s Krajniakom a Viskupičom: Na pomoc dôchodcom pôjde až 200 miliónov eur
Zdielať na

Na hrane s Krajniakom a Viskupičom: Na pomoc dôchodcom pôjde až 200 miliónov eur

BRATISLAVA / V parlamente opäť zúrili spory a obštrukcie a vláda zatiaľ v nerýchlom tempe schvaľuje opatrenia súvisiace s energetickou krízou. O tom, či robíme dosť a či sa ľudia nemajú obávať zimy, bola relácia Na hrane TV JOJ s ministrom práce zo Sme rodina Milanom Krajniakom a šéfom parlamentného Výboru pre financie, rozpočet a menu, poslanecom SaS Mariánom Viskupičom. Exkluzívny prieskum agentúry AKO pre Na hrane TV JOJ prezradil koľkí z nás majú strach z príchodu zimy a s ňou spojenými nákladmi.

​O tom, kto vo finále povedie rezort školstva koalícia zaryto mlčí. Milan Krajniak však potvrdil, že spomínaný riaditeľ školy na východe Partila je v užšom výbere. "Ja samozrejme informácie nemám," poznamenal Marián Viskupič z SaS, ktorý zdôraznil, že najprv treba ministra vybrať a potom hodnotiť či je dobrým šéfom rezortu. 

Hirman žne samú chválu

"Myslím si, že koná veľmi rýchlo," uviedol na margo Karla Hirmana minister práce. Toho dnes chválila v parlamente nielen koalícia, ale aj opozícia. "Ja vidím striebornú tácku a kontinuitu," uviedol Viskupič pričom sa odvolával na výrok lídra Sme rodina Borisa Kollára, ktorý poznamenal, že Sulík nechal Hirmanovi umastenú tácku. 

Krajniak zároveň vyzdvihol, že nový šéf hospodárstva si okamžite získal rešpekt a to nielen medzi politikmi, ale aj medzi odborníkmi. Zároveň poznamenal, že v prístupe myslí Hirman aj na DSS-ky, ale aj na domácnosti a firmy. 

"Máme dostatok elektrickej energie," začal Krajniak s tým, že je nemysliteľné, aby sa vývoz elektriny zo Slovenska nezakázal. Plynári budú, podľa Krajniaka, musieť podpísať kontrakty s každým. "Toto je odžub a je to neprijateľné," poznamenal šéf rezortu práce s tým, že nesúhlasí s návrhom Európskej komisie, kde by Slovensko muselo odviesť viac, než by vo finále dostalo. Zdôraznil, že je to neprijateľné. "Budeme tie chudobnejšie domácnosti podporovať," pokračoval minister. 

S výrokmi ministra súhlasil aj predseda výboru za financie a rovnako označil návrh EK za nevýhodný pre Slovensko. S hospodárskou mobilizáciou podľa Viskupiča prišiel tri razy na vládu Richard Sulík a teda akcentoval, že v opatreniach je kontinuita. 

Boja sa Slováci zimy?

Zimy sa obáva až 74 % opýtaných v prieskume, pričom viac sa boja ženy a dôchodci a osoby z nižším vzdelaním a najmä z východného Slovenska. V hre sú stále aj energošeky, ktoré by mali zamieriť k viac ako 600-tisíc domácnostiam. 

"Do konca roka sú ceny pre domácnosti zastropované," uviedol Krajniak a dodal, že opatrenia sa budú odvíjať aj podľa druhu kúrenia. "Ten energošek môže vyzerať tak, že najslabším pošleme do domácnosti hotovosť, ale vieme to urobiť aj tak, že skombinujeme zastropovanie, energošek, ale aj zadotujeme maržu pre distribučné spoločnosti," poznamenal Krajniak a zdôraznil, že v hre je aj zákaz odpojenia osoby, ktorá má problém s uhradením energií. 

"Veľmi rád počujem, že vláda konečne zobrala to, čo hovoríme od začiatku," povedal Viskupič a odvolala sa na cestovnú mapu. "Tie energie pôjdu trocha hore, ten svet sa zmenil a tie ceny sú niekde inde," pokračoval ďalej. "Chcel by som oceniť, že v parlamente je konštruktívna atmosféra, ktorá sa týka energií," uviedol Krajniak s tým, že neočakáva politikárčenie. 

Inflácia je extrémna, vláda chce zdaňovať monopoly a oligopoly

Problémom však zostávajú aj ceny v obchodoch a to, že ak by pekári mali na chlebe zarábať stál by 7 eur. Krajniak dodal, že vláda neskončila ani s inflačnou pomocou. "Dôchodcovia s najnižším dôchodkom dostanú 240 eur," poznamenal minister práce s tým, že na to pôjde viac ako 200 miliónov. Pomoc v stovkách eur sľubuje šéf sociálnych veciach aj mamičkám s deťmi a chudobnejším rodinám. 

"Tá inflácia je také veľká, že dôchodcom treba pomôcť," prizvukoval Marián Viskupič s tým, že panika sa zrútila na celú vládu práve kvôli ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽaNO). Minister zo Sme rodina vysvetlil, že valorizácia nie je aktuálne riešením, pretože dôchodcovia s najnižšími príjmami by dostali málo. Valorizáciu však jeho rezort plánuje po novom roku. 

"Zákon o osobitnom odvode je zlé riešenie," zdôraznil Viskupič s tým, že si to znovu odnesú len občania, pretože mimoriadne zdanenie sa premietne do cien produktov. Predseda finančného výboru sa odvolal na návrh SaS o znížení DPH pre gastro, ale aj ďalšie dane a zrušenie koncesionárskych poplatkov. 

Krajniak s návrhmi SaS nesúhlasí, pretože zníženie poplatku za registráciu vozidla nepomôže nízkopríjmovým rodinám a dôchodcom. Viskupič trvá na tom, že nižšie dane by pomohli všetkým. Krajniak poznamenal, že stúpol počet voľných pracovných miest a nezamestnanosť za mesiac opäť klesla. Veľké prepúšťania sa podľa ministra nekoná, pretože tento jav každý rok monitoruje. Viskupič akcentoval, že práve na pomoc veľkým podnikom upravuje návrh zákona o envirofonde z dielne SaS.  

Súvisiace články

Najčítanejšie