Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ako to bude s energiami? Pred zimou je Slovensko ešte stále v neistote
Zdielať na

Ako to bude s energiami? Pred zimou je Slovensko ešte stále v neistote

BRATISLAVA / V Európskej únii nastal zásadný prelom. Prioritou je teraz zastropovanie cien benzínu. Tvrdí to Karel Hirman po rokovaní v Bruseli s tým, že Európska komisia na tejto schéme začala pracovať okamžite. Rastú ale obavy, či bude vôbec plynu dostatok a to v radoch koalície aj opozície. A v hre sú ešte aj nevyčerpané eurofondy.

"V Bruseli sme neprehrali. Veľmi razantne sme presadzovali záujmy SR," uviedol na tlačovom brífingu minister hospodárstva a energetický expert Karel Hirman. Otázne však je, prečo Brusel najskôr ponúkol nevyhovujúce riešenie, a to nielen pre nás. "Možno v Bruseli celkom nevedia ako to funguje na Slovensku a špeciálne v strednej Európe," vyjadril sa pre TV JOJ poslanec za OĽaNO Peter Kremský. 

"Pomoc navrhnutá EK nie je nedostatočná, ona je žiadna. Slovensko dostalo jedno veľké energetické K.O a naplno sme zlyhali," uviedol k téme podpredseda Hlasu-SD Richard Raši a podobne to vidí aj Richard Takáč zo Smeru" "Čakali, čakali, ale už je neskoro.

V odpore nie sme sami

Minister Hirman ale tvrdí, že záver, ktorý vyplynul z rokovaní ministrov únie zodpovedných za energetiku v Bruseli, je pre Slovensko výrazne výhodnejší ako bola situácia, v ktorej na zasadnutie rady prichádzal a tiež oproti pôvodnému programu. Priznal tiež, že pôvodný ostro kritizovaný návrh Európskej komisie formálne schválili. Karel Hirman hlasoval proti. Plynie nám z neho totiž len čiastkové zlepšenie. Do popredia sa ale predral druhý bod, za ktorý sa zasadilo 15 členských krajín.

"A ten návrh spočíva v zastropovaní cien zemného plynu, ktorý sa dováža na územie EÚ cez sústavu plynovodou. Ale aj zastropovanie novej cenotvorby na import tzv. skvapalneného plynu LNG. synch Šeliga - Všetko plyn, ktorý príde do Európy, či americký, nórsky, alržírsky bola by tam stropovaná cena, aby sme držali trh pod kontrolou. Za sú aj další koaliční partneri," uviedol šéf rezortu hospodárstva v nedeľu (2. 10. 2022). 

"V tejto chvíli asi iné riešenie nie je. Viedlo by k tomu, že by sa znížili ceny elektriny, ale aj plynu na kúrenie. Lebo ceny elektriny sa odvíjajú od ceny plynu," poznamenal šéf parlamentného výboru pre hospodárstvo Kremský. 

V hre sú aj energošeky a kompenzácie z eurofondov

Podľa ministerky Remišovej (Za ľudí) je veľmi dôležité, aby to spoločné európske riešenie stlačilo ceny plynu a elektriny na burzách, "lebo je rozdiel, či firmám kompenzujete z 500, 400 alebo z 300 eur". Raši zase zdôraznil, že bude treba jednomyseľnú dohodu, lebo keď by nás veľká krajina vetovala, tak by z toho nebude nič. Exministerka spravodlivosti a poslankyňa za SaS Mária Kolíková zase zdôraznila, že Karel Hirman je odborník a v tomto momente má jej dôveru. 

Pritom minister Hirman už odhadol aj cenovú hladinu za plyn, ktorá by sa mala pohybovať niekde v úrovniach, ktoré boli v rokoch 2015 až 2019. "Počítam, že okolo nejakých 90 až 100 eur za MW na hodinu, by mal byť ten strop. Ale samozrejme strop pre domácnosti môže byť iný," dodal ďalej Peter Kremský.

Pritom Slovensko je v súvislosti s plynom dosť špecifické. S pohľadu plynofikácie patríme približne až na druhé miesto spomedzi krajín Európskej únie. Aj v tejto súvislosti rastú obavy, či bude plynu dosť. K zhode došlo koaličné OĽaNO a opozičný Smer.

Poplašný Gyimesi

" Ak bude tuhšia zima, tak tie zásobníky, ktoré SR má, nebudú stačiť, aby pokryli celú spotrebu. Čiže nie. Ja sa obávam toho, že môže spôsobiť tento cenový strop aj to, že toho plynu nebude dostatok," uviedol poslanec za OĽaNO Gyimesi.

Podľa Takáča je problém Nordstream s jednotkou, dvojkou. "A z tých ostatných krajín tie kapacity na tú rúru nie sú tak stavané, aby dokázali zabezpečovať plyn pre celú EÚ. Čiže tu mám skôr pochybnosti o tom, či budeme mať akýkoľvek plyn za nejakú normálnu cenu," uviedol Smerák. 

Na stole je ale aj ďalšia možnosť pomoci. Na to ale bude treba súhlas Európskej komisie. A podľa Veroniky Remišovej aj zmena legislatívy.

"Ďalší variant je vyčerpanie nevyčerpaných eurofondov. To znamená 4 až 5 miliárd eur, ktoré ešte Slovensko má k dispozícii na energetickú pomoc, ako firmám, tak domácnostiam," poznamenal Juraj Šeliga (Za ľudí) a jeho stranícka líderka Remišová doplnila, že je možné aj financovanie cez kurzarbeit a tak pomáhať podnikom, ktoré sú v kritickej situácii.

Súvisiace články

Najčítanejšie