Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hamran o smrteľnej nehode v Bratislave: Cesty bude kontrolovať 270 radarov, potrebujeme ich aspoň tisíc
Zdielať na

Hamran o smrteľnej nehode v Bratislave: Cesty bude kontrolovať 270 radarov, potrebujeme ich aspoň tisíc

BRATISLAVA / Na Úrade vlády SR sa v stredu (5.10.) pred rokovaním vlády konala Bezpečnostná rada. Jej členovia sa rozprávali aj o migračnej politike, policajný prezident Štefan Hamran sa zároveň vyjadril k nedeľnej smrteľnej nehode v Bratislave.

"Máme zvýšený výkon v blízkosti štátnych hraníc a spoločné operácie s maďarskou políciou na ich vnútroštátnom území v blízkosti našich spoločných hraníc," informoval Hamran po skončení Bezpečnostnej rady.

Dodal, že táto forma spolupráce polícii vyhovuje

"Pretože všetky záchyty, ktoré sa tam urobia, na nelegálnych migrantov, Maďari berú naspäť na srbsko-maďarskú hranicu, takže všetky administratívne úkony vykonáva maďarská polícia," vysvetlil.

Informáciu potvrdil aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), pomôcť by pritom vedel aj jeho rezort. "Som ochotný rokovať, môžeme sa o tom baviť, ale potrebujem vidieť konkrétnu analýzu," vysvetlil. Niekoľko stoviek vojakov by Slovensko vedelo preradiť na pomoc polícii, prípadne aj na pomoc do Maďarska.

"Musíme si aj my zrovnať naše personálne počty," dodal Hamran s tým, že počet pracovníkov polície je nedostačujúci. "Ja by som bol rád, keby sme čo najviac ľudí vedeli poslať na srbsko-maďarskú hranicu, pretože v samotnom kódexe schengenských hraníc sa hovorí, že nemal by to byť len záujem krajiny, ktorá má vonkajšiu hranicu," povedal s tým, že pomáhať by podľa kódexu mali aj ďalšie členské štáty.

Polícia v podobnej spolupráci zároveň vidí jediné možné riešenie na zabezpečenie uzatvorenia vonkajšej hranice a vnútorného priestoru.

Na cestách pomôžu stacionárne radary

V prípade nedeľnej tragickej nehody na zastávke Zochova v Bratislave Hamran akceptuje prekvalifikovanie prípadu na trestný čin všeobecného ohrozenia. "Naozaj neviem, či to ustoja, to by bolo z mojej roviny špekulatívne. Tak sa dohodol vyšetrovateľ s dozorujúcim prokurátorom," dodal s tým, že v tomto prípade môže vinník dostať doživotný trest. "Je explicitne stanovené, že úmysel tam musí byť. Ale má dve formy - priamy a nepriamy," povedal s tým, že rozhodujúce bude vyšetrovanie.

"Bola mi oznámená informácia, že popíjal už v zamestnaní," vyjadril sa k vodičovi auta, ktoré spôsobilo nehodu s tým, že mu táto informácia bola povedaná telefonicky. 

"Mali sme už aj v minulosti podobné prípady, kde polícia reagovala a výrazne sme stlačili percentuálny podiel vodičov pod vplyvom na celkovom počte dopravných nehôd," doplnil s tým, že v súčasnosti ide o podiel približne 12 %. V zahraničí sa tento podiel podľa Hamrana pohybuje až okolo 50 %. 

Polícia pripravuje aj stacionárne radary, v prvej fáze by ich malo byť 270, potrebných je okolo tisíc. Prvá časť bude zároveň financovaná z plánu obnovy. Hamran vysvetlil, že pôvodne mali byť mobilné, no tie vyžadujú dopravných policajtov. "My chceme šetriť ľudské sily a chcem zamedziť, aby bol čo najmenší kontakt policajta a občana, keď vykonávame represívne opatrenia," pokračoval s tým, že chce, aby bol policajt prítomný, keď občanom pomáhajú a nie pri pokutovaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie