Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rozhovor s prokurátorom Remetom: Pohľad na mieste nehody bol veľmi silný aj z hľadiska ďalšieho vyšetrovania
Zdielať na

Rozhovor s prokurátorom Remetom: Pohľad na mieste nehody bol veľmi silný aj z hľadiska ďalšieho vyšetrovania

BRATISLAVA / Prokurátor podal návrh na väzbu na obvineného Dušana Dedečka z dôvodu preventívnej a útekovej väzby. Termín rozhodovania o väzbe zatiaľ nie je známy. Športový funkcionár Dedeček si v nedeľu, 2. októbra, sadol opitý do auta a na Zochovej ulici a vrazil do zastávky plnej ľudí. Táto tragická udalosť si vyžiadala päť obetí.

"Vo veci dopravnej nehody na Zochovej ulici bolo vznesené obvinenie konkrétnej osobe, za zločin všeobecného ohrozenia, keďže doterajšie výsledky vyšetrovania odôvodňovali túto právnu kvalifikáciu. Vyšetrovateľ vychádzal z predbežnej správy znalca z odboru Cestnej dopravy, z ďalších zabezpečených dôkazov pri obhliadke miesta činu. Pri tomto zločine je trestná sadzba 20 až 25 rokov, až doživotie. Na základe vykonaných úkonov po začatí trestného stíhania v znesení obvinenia dospel vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave k názoru, že sú tu dané konkrétne skutočnosti, zakladajúce dôvody útekovej a preventívnej väzby. Na základe tohto bol 4. októbra vo večerných hodinách (21:55 hod.) podaný návrh na vzatie obvineného do väzby," vysvetlil krajský prokurátor v Bratislave Rastislav Remeta.

Poznáme už termín? 

Zatiaľ nebol termín určený.

Boli ste aj na mieste tragédie, kde bola totálna spúšť. Ako to vnímate? 

Osobné vnímanie na mieste činu urobí najväčší prehľad každému z orgánov činných v trestnom konaní. Osobne som si prešiel celú dráhu, ktorá v podstate predchádzala stretu vodiča s osobami. Ide o obrovskú tragédiu a vzhľadom aj na všetky okolnosti doteraz zistené, bolo už vtedy na mieste uvažovať o právnej kvalifikácii, ktorá by v celom rozsahu postihla dané konanie vodiča. Vyslovujem úprimnú sústrasť všetkým pozostalým, išlo o mladých ľudí, obete. Ten pohľad na tom mieste bol veľmi silný aj z hľadiska zamerania ďalšieho vyšetrovania v zmysle následkov, ktoré boli spôsobené.

Myslíte si, že táto kvalifikácia obstojí aj pred súdom?

Podľa toho, ako som sa mohol oboznámiť so znením skutku, pre ktorý bolo vznesené obvinenie, popis skutku obsahuje dostatočne konkrétne skutočnosti, ktoré zakladajú správnosť danej právnej kvalifikácie, teda všeobecného ohrozenia. Len pripomínam, že pôvodne bolo trestné stíhanie začaté pre prečin usmrtenia a ublíženia na zdraví, no táto právna kvalifikácia všeobecného ohrozenia obsahuje v sebe všetky zákonné znaky pre túto právnu kvalifikáciu, absorbuje v sebe aj všetky predtým právne kvalifikácie, teda je v súlade so zákonom. 

Na mieste tragédie padli od pána aj tvrdšie slová na adresu policajtov a záchranárov. Robili ste aj ohľadom tohto nejaké kroky? 

Chcel by som sa aj poďakovať všetkým záchranným zložkám, teda hasičom, záchranárom aj policajtom, tiež ďalším osobám, ktoré boli na mieste skutku, jednak v nočných hodinách, ale aj ráno, keď som bol na mieste činu. Vykonali obrovské množstvo práce pri zaisťovaní stôp, pri poskytnutí zdravotnej i psychologickej pomoci, taktiež pri vyprosťovaní osôb. Zaznamenal som aj negatívne vyjadrenia osoby na adresu zasahujúcich zložiek, ktoré neboli na mieste a tie nebudem komentovať, keďže vodič bol pod vplyvom alkoholu. Boli nesprávne a nemiestne, zrejme zodpovedali tomu stavu.

Dozorujúci prokurátor asi už mal možnosť rozprávať sa s obvineným aj keď vytriezvel. Vedeli by ste k tomu niečo povedať? 

Podľa informácií od dozorujúceho prokurátora obvinený priznal a oľutoval svoje konanie a v priebehu ďalšieho konania sa bude môcť k veci a záverom znaleckých posudkov a k ďalším dôkazom vyjadriť.

Vieme povedať, akou rýchlosťou išiel obvinený?

Ku konkrétnym skutočnostiam, ktoré zakladajú konkrétny skutok, teda k rýchlosti a ďalším detailom nie je možné ani vhodné sa vyjadrovať v tomto štádiu konania, aby to nemalo kontraproduktívny výsledok, alebo vplyv na účel trestného konania.

Súvisiace články

Najčítanejšie