Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Brhelov advokát Mandzak pre TV JOJ: Sú tu ďalšie podozrenia na závažnú ekonomickú trestnú činnosť
Zdielať na

Brhelov advokát Mandzak pre TV JOJ: Sú tu ďalšie podozrenia na závažnú ekonomickú trestnú činnosť

BRATISLAVA / V kauze podozrenia v prípade neobvyklého nákupu investičného striebra z peňazí vyplatených kajúcnikom Michalom Suchobom svojej obhajobe podal advokát Jozefa Brhela st. trestné oznámenie. Advokát Michal Mandzak pre TV JOJ uviedol, že disponuje materiálom, ktorý pochádza zrejme z prostredia tajnej služby s podozrením na závažnú ekonomickú trestnú činnosť.

 Mandzak je Brhelov obhajca, proti ktorému vypovedá práve stíhaný Suchoba v kauze Mýtnik. Strieborné mince podľa medializovaných informácií mali nakupovať dvaja obhajcovia spomínaného kajúcnika. Pravdepodobne z vyplatenej odmeny za jeho obhajobu. Investičné striebro malo byť kúpené vo váhe niekoľkých stoviek kilogramov. Priebežne počas zastupovania ich klienta. Následne stovky tisíc eur za nákup, predajca mincí okamžite vyberal v bankomatoch. 

​Dnes je predajca mincí údajne nezastihnuteľný, čo môže zakladať obavy z toho, že z predaja striebra štátu nebudú odvedene dane. Už včera Robert Fico na tlačovej besede vyjadril podozrenie, že obchod s mincami mal slúžiť na získanie peňazí pre ilegálnu činnosť zameranú priamo na vyšetrovateľov kauzy Mýtnik.

"Nás to absolútne oprávňuje na konštatovanie, že tieto zdroje môžu byť používané ako úplatky pre policajtov a prokurátorov na Úrade špeciálnej prokuratúry, aby sa vybavovali rôzne ústupky týmto udavačom," zdôraznil.

​V Mýtniku NAKA stíha oligarchu Brhela, funkcionárov finančnej správy a ďalšie osoby kvôli kšeftom so štátnymi nákupmi IT systémov. V čase, keď bol Smer vo vláde. Opozícia tvrdí, že NAKA od začiatku manipuluje kajúcnikov, ktorí podávajú fabulované svedectvá, aby získali benefity z trestného konania.

Suchoba je kľúčovým aktérom predražených nákupov systémov pre daňovú a finančnú správu. Kajúcnik, ktorý na rozdiel od obvinených nominantov Smeru, stíhaných aj v prípadoch Očistec a iných. Nikdy nebol väzobne stíhaný a počať trestného konania môže cestovať do zahraničia.

Súvisiace články