Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: O kvalite ministra školstva by nemalo rozhodovať to, či vie otčenáš
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: O kvalite ministra školstva by nemalo rozhodovať to, či vie otčenáš

BRATISLAVA / Uplynulý politický týždeň zhodnotil pre Noviny PLUS TV JOJ politológ Radoslav Štefančík. Zaujal ho nový minister školstva, ale aj rebélia v klube OĽaNO a dianie v parlamentných laviciach.

Nemal by rozhodovať otčenáš

Politológ za najvýznamnejšiu udalosť uplynulého týždňa označil menovanie nového ministra školstva. "Pred niekoľkými týždňami sa vládna koalícia expresne rýchlo dohodla na menách ministrov zahraničných vecí, hospodárstva a spravodlivosti," poznamenal odborník pre Noviny PLUS TV JOJ.

Zároveň však upozornil aj a ďalšiu vec "Lenže vládne strany neostali nič dlžné svojej povesti a ministra školstva najskôr nevymenovali. Teraz to vyzerá tak, ako keby v školstve nebol žiadny odborník. Ale v tomto prípade o odbornosť ani nešlo, pretože sa vyberalo ideologicky. Nový minister totiž musel byť v prvom rade konzervatívec, tie ostatné kritériá boli na druhej koľaji," uviedol Štefančík s tým, že pri vedení rezortu školstva by sme sa mohli inšpirovať u krajín na západ od nás. 

"Každá vláda, ktorá zanedbáva školstva, si zaslúži opovrhnutie. Pretože najlepšie na svete sa majú ľudia v tých štátoch, v ktorých vlády majú školstvo medzi svojimi prioritami a ministrov školstva nevyberajú podľa toho, či a ako často sa pomodlí otčenáš," uzavrel politológ.

Skupinka rebelov

Politológ Radosla Štefančík pokračoval tým, že spomenul jemnú rebéliu, ktorá sa objavila v prlamentnom klube Igora Matoviča. "V poslaneckom klube OĽaNO sa objavila skupinka, ktorá Igorovi Matovičovi ukázala žltú kartu. Trieštenie poslaneckého klubu OĽaNO sa dalo očakávať, napokon, takto sa to deje každé volebné obdobie. Aj keď v tomto prípade nie je úplne jasné, či členovia skupinky sú aj súčasťou OĽaNO ako strany, alebo ide len o „nezávislé osobnosti“ v Matovičovom poslaneckom klube, ale so straníckou príslušnosťou v subjekte Jána Budaja," poznamenal politológ s tým, že sympatie nehrajú rolu. 

"Hoci nám môže byť táto aktivita sympatická, na tomto príklade sa zas a znovu ukazuje, aké nebezpečné a zbytočné zároveň je voliť amorfné zhluky „nezávislých osobností“, bez straníckych štruktúr, bez straníckej základne a s prakticky neodvolateľným predsedom. Pretože predpokladom stabilného vládnutia je stabilná strana so stabilným poslaneckým klubom. A Igor Matovič každé volebné obdobie dokazuje, že stabilný poslanecký klub zabezpečiť nevie," dodal odborník. 

Otrasú sa dôchodkové piliere v základoch?

Politológ za poslednú udalosť uplynulého týždňa označil to, že v parlamente bola schválená reforma prvého dôchodkového piliera. "Reforma zavádza, okrem iného, rodičovský bonus. Štát si je vedomý skutočnosti, že čoraz viac ľudí sa dožíva vyššieho veku, inak povedané, mám veľa dôchodcov. Na druhej strane ale sa rodí menej detí a spoločnosť pomaly vymiera," povedal Štefančík s tý, že úracujúcich bude v budúcnosti menej. 

"To znamená menej tých, ktorí budú po dosiahnutí produktívneho veku dôchodcom na ich dôchodky zarábať. Nech zavedenie rodičovského bonusu vyzerá akokoľvek pôvabne, štát by sa mal venovať demografickej kríze oveľa intenzívnejšie ako doteraz. A pouvažovať nad tým, či by tento problém nepomohla spoluvyriešiť regulovaná imigrácia vysokokvalifikovanej pracovnej sily," uzavrel pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Najčítanejšie