Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Heger o energetickej kríze: Pomoc pre domácnosti predstavíme zrejme v novembri, pre firmy ešte skôr
Zdielať na

Heger o energetickej kríze: Pomoc pre domácnosti predstavíme zrejme v novembri, pre firmy ešte skôr

BRATISLAVA / Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) po rokovaní vlády oznámil nového investora na východnom Slovensku.

"Som rád, že dnes môžem potvrdiť informáciu, že na Slovensko prichádza ďalší investor," povedal Heger s tým, že to ukazuje, že Slovensko je v "správnom kurze" a že štát robí všetko pre to, aby hegersa rozvíjal. Predseda vlády dodal, že ide o investora Bosch. "Zatiaľ je avizovaných 400 pracovných miest," vysvetlil.

"Veľmi dobrou správou je, že na Slovensku máme aj technické univerzity," dodal s tým, že aj to pomáha príchodu investorov. Významné je podľa neho aj investovanie do infraštruktúry. Na pomoc infraštruktúry plánuje vláda investovať 70 miliónov eur, ďalších 70 miliónov eur má investovať do výstavby elektrární.

Vláda má čoskoro predstaviť konkrétne opatrenia

"Veľmi dobrá správa je, že 5 miliárd eur naša vláda vyčlenila na boj s energetickou krízou. To je 5 % z HDP," povedal Heger s tým, že v zahraničí ide väčšinou o 2-3 percentá. V blízkej dobe má spoločne s ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom predstaviť konkrétne opatrenia.

Schéma sa má týkať celého Slovenska. "Chceme pripraviť riešenie tak, aby sme pomohli každému," vysvetlil s tým, že opatrenia pre domácnosti už v istej miere predstavili. Konečné opatrenia pre domácnosti vláda zrejme predstaví v novembri, no opatrenia pre firmy chce oznámiť skôr.

"Jasne som povedal, že tento rozpočet je výnimočný," vyjadril sa k rozpočtu, o ktorom rokuje tripartita. "Je to dokument pomoci ľuďom, nie je to tradičný rozpočet," vysvetlil. Návrh zverejnilo ministerstvo financií v pondelok (10.10.). Rezort zdravotníctva spoločne s odborníkmi tvrdí, že je neakceptovateľný. Výhrady voči časti venovanej školám má aj exminister školstva Branislav Gröhling.

​V prípade hlasovania parlamentu za rozpočet, verí, že opozíciu presvedčí. "Celkový objem bol postavený tak, aby to bolo únosné aj pre našich veriteľov," povedal Heger s tým, že krajina je pod drobnohľadom trhov. "Požičiavame si za naozaj nízke úrokové miery v porovnaní s inými krajinami," vysvetlil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie