Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister Lengvarský nesúhlasí s rozpočtom: Je to najhorší návrh za posledných 20 rokov, kritizujú zdravotníci
Zdielať na

Minister Lengvarský nesúhlasí s rozpočtom: Je to najhorší návrh za posledných 20 rokov, kritizujú zdravotníci

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa v utorok (11.10.) stretol so zástupcami viacerých zdravotníckych združení. Po jeho skončení spoločne nformovali o záveroch.

"Konečný návrh rozpočtu je aj podľa ministerstva zdravotníctva, aj podľa kolegov z celého sektoru neakceptovateľný," povedal s tým,že dúfa, že v priebehu nasledujúcich dní príde k úprave návrhu.

"Rozpočet sme dostali v piatok. Všetky veci, ktoré boli dohodnuté a neboli splnené, odišli na ministerstvo financií, no doteraz neboli zodpovedané," dodal Lengvarský. Návrh ministerstva financií podľa ministra neumožňuje budúcoročné plány napríklad na vzdelávanie lekárov. Podľa jeho slov bola dohodnutá suma vyššia o približne 450 miliónov eur.

Rezort zdravotníctva sa v utorok (11.10.) stretol s viacerými zdravotníckymi odborníkmi. Diskutujúci sa mali venovať viacerým témam z rezortu, no "navrhnutý rozpočet ich prehlušil".

Najhorší návrh za 20 rokov, kritizujú Matoviča

"Je to najhorší návrh rozpočtu za posledných 20 rokov," povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko s tým, že ho odmietajú ako celok. Zároveň v prípade, ak sa návrh nezmení, vyzval poslancov, aby ho odmietli. "Ak bude takto schválený, apokalypsa zdavotníctva sa začne 1. decembra," povedal s tým, že v prípade schválenia tohto rozpočtu by zrejme oznámili odchod aj zdravotné sestry. 

"Toto je pre nás skutočne neprijateľné. Zdravotná starostlivosť sa pre občanov stane od 1.1. 2022 luxusnou záležitosťou," reagoval zástupca Asociácie súkromných lekárov s tým, že v prípade schválenia predstaveného rozpočtu, ambulancie zrejme nebudú schopné vykryť náklady v súvislosti s vysokými cenami energií.

Začnite šetriť, odkazujú zdravotníci

"Na túto situáciu doplatí nielen ambulantný sektor ale aj pacient, ktorý sa nedostane k lekárom," reagovala zástupkyňa Zväzu ambulantných poskytovateľov. Znepokojenie nad predstaveným rozpočtom prejavilo viacero zdravotníckch združení a organizácií.

Odborníci zároveň odkázali občanom, aby si začali odkladať peniaze na zdravotnú starostlivosť. Ak by totižto rezort prišiel o tak zásadné príspevky, občania, ktorí potrebujú lieky na výnimku, by si zrejme museli hradiť aj lieky. Tie by podľa zástupcov mohli byť v budúcnosti ešte nedostupnejšie, než je tomu v súčasnosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie