Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Psychológ Madro: Tesne po tragédii nás kontaktovalo veľa jeho spolužiakov, ktorí pociťujú pocit viny, že nič nepovedali
Zdielať na

Psychológ Madro: Tesne po tragédii nás kontaktovalo veľa jeho spolužiakov, ktorí pociťujú pocit viny, že nič nepovedali

BRATISLAVA / Psychológ Marek Madro v rozhovore opísal páchateľovu povahu, priblížil 60 stranový Manifest, ktorý zverejnil pred smrťou a vysvetlil postupy pri takýchto osobách.

Ako dlho mohol ten človek plánovať?

"Podľa jeho sociálnych sietí vieme, že to plánoval niekoľko mesiacov, je veľmi pravdepodobné, že to ako keby bolo súčasťou jeho života v posledných rokoch. Že nad tým uvažoval, čiže to nie je určite otázka posledných hodín."

Čo bolo znepokojujúce na tom profile, keď ste sa s ním zaoberali? 

"Tesne po tom ako sa to udialo, tak nás kontaktovalo množstvo jeho spolužiakov, ľudí ktorí poznali tie jeho sociálne siete a hovorili o tom, že prežívajú pocit viny. Že ako je to možné, že toto je zrejme ten páchateľ toho hrozného činu, ktorý sa udial a ako je možné, že sa udial, že nedokázali na to zareagovať, že nedokázali tomu zabrániť. Keďže on tam postoval svoje fotky, z tej udalosti, postoval tam fotky tiel, tak sme vedeli, že je dôležité, aby tieto informácie mala polícia. Spolupracovali sme pri tom s políciou a posúvali sme im všetky informácie, ktoré máme preto, aby sme tohto človeka dokázali identifikovať a dokázali minimálne, aby povedal čo o tej situácii vie a keďže on tam zverejňoval extrémistické obsahy a zverejnil tam svoj manifest, ktorý bol plný nenávisti. V podstate on v tom svojom profile hovoril o tom, že za všetko sú zodpovední Židia, že tam boli naozaj také extrémistické postoje a názory po tom, ako sa zverejnilo jeho meno, tak sa to meno spojilo aj s tým, aká bola tá rodinná klíma, že jeho otec kandiduje teraz vo voľbách za jednu z tých extrémistických strán, že zrejme to je ako keby niečo, o čom sa dlho, dlho, dlho rozprávali a tento chalan to dokázal realizovať. Čo je teda hrozné."

On bol ale veľmi nadaný, alebo teda navštevoval školu pre nadané deti. Neuvedomuje si  taký už 19-ročný človek, že čo je tá správna cesta? Naozaj mohol byť tak extrémne ovplyvnený práve tým domácim prostredím? Tu nadväzujem teda na tú poslednú otázku, či ho teda mohol ovplyvniť otec, ktorý sa netají extrémistickými názormi. 

"Viete, keď dlhodobo upozorňujete na nejaké problémy, ktoré subjektívne vnímate a zažívate takú obrovskú frustráciu z toho, že na tie témy, ktoré sú pre vás dôležité, tá spoločnosť, politici nedokážu dostatočne reagovať a ten svet sa vyvíja iným spôsobom ako si to vy predstavujete, tak naozaj ten hnev, tá frustrácia sa mení na hnev a na agresiu a akonáhle dokážete pomenovať nejaké skupiny, nejaké cieľové skupiny, na ktoré nasmerovávate ten hnev, tak ony sú tie skupiny, ktoré sú odpoveďou na to, prečo sa tie situácie, tie ťažkosti nedokážu vyriešiť dlhodobo. Ak sa to kumuluje, tak to môže dopadnúť aj takto. To, čo sa udialo, to čo je akoby najväčší výkričník z toho celého, pre nás ako pre spoločnosť je to, že tento chalan dlhodobo na internete prezentoval svoje extrémistické postoje. Vzhľadom k tomu, že bol naozaj veľmi nadaný, veľmi inteligentný, tak ich dokázal postovať tak intenzívne, s takým obrovským dosahom, že ľudia mu nedokázali v tom zabrániť, aby tie svoje názory a postoje ďalej ako keby zväčšoval, až sa vlastne udialo vlastne to, čoho sa všetci najviac boja. Taký ten naozaj klasický modus operandi, že akonáhle sa hneváte, dokážete pomenovať na koho sa hneváte, tak to môže prísť až sem. K nenávisti, násiliu voči konkrétnej skupine ľudí, na ktorú je namierené, na konkrétnu menšinu, ktorej je potrebné ublížiť len preto, aby ste upozornili na to, že vy prežívate niečo, čo treba riešiť."

Viete sa vyjadriť k samotnému manifestu? 

"Obviňoval Židov z toho, že spôsobujú to, že sa nám na Slovensku nedarí. Upozorňoval na to, že LGBTI komunita má samostatné miesto v pekle, odcudzoval všetky tie dlhodobo neriešené otázky, vyjadroval svoju nenávisť, používal fašistické vyjadrenia, ktoré boli plné odboru a vyzýval do zbrane ľudí a realizoval svoj manifest."

Vy ste sa ho teda snažili kontaktovať. Spomínali ste, že nereagoval. 

"Na naše výzvy nereagoval, no vieme o tom, z rôznych reakcií od ľudí, na ktorých reagoval, že to vnímal, že o tom vedel, že sme s ním v kontakte. Preto sme sprevádzali tých jeho priateľov, spolužiakov, rovesníkov, sledovateľov, akým spôsobom s ním majú komunikovať tak, aby sme o ňom zistili čo najviac informácií na to aby polícia čo najrýchlejšie zistila kde sa nachádza. Našou úlohou ako psychológov je, zachrániť aj jemu život, keďže bol v jeho ohrození. V tejto chvíli musíme byť naozajstní profesionáli. Je úplne jeho čo si myslíme čo hrozné tí ľudia robia, čo hrozné on urobil. Naša úloha je eliminovať všetky následky, aby sme predchádzali ďalším, ešte horším tragédiám. Napríklad vieme, že spolužiaci dnes neprišli do školy preto, lebo sa cítili ohrození a vedeli, že je vonku a báli sa, že príde za nimi a našou úlohou bolo upokojovať situáciou a eliminovať následky. Toto všetko sa dialo v online svete. To, čo sa dneska dozvedáme z médií je dôsledkom toho hrozného činu. Veľmi dúfam, že toto pomôže aby sme začali bojovať proti nenávistným komentárom. Aby sme prestali urážať jednotlivé menšiny, či už v úrovni politiky a naozaj začali mať k sebe navzájom úctu ako k ľuďom. Toto je niečo čo veľmi môže pôsobiť ako nejaký výkričník, aby sa naša spoločnosť začala meniť." 

Ako možno teda zo strany rodičov komunikovať s mladými? 

"Kontaktovalo nás ja množstvo mladých ľudí, ktorí sa  boli pozrieť na to miesto, chceli sa  presvedčiť, či je to naozaj pravda, pretože to bolo tak šokujúce. Ozvalo sa nám aj obrovské množstvo rodičov, ktorých deti žijú v Bratislave. Chceli vedieť, či ich deti sú v bezpečí. Nevedeli sa s nimi spojiť napríklad aj len preto, lebo deti spali. Hľadali pomoc pre tie svoje deti, pretože naozaj mali pocit, že všetci sú ohrození. Najdôležitejšie je pretých rodičov to, aby sa presvedčili, že ich deti žijú, že sú v poriadku. je to akoby ten základ, to jednoduché, dať najavo, že sme tu jeden pre druhého, že sme prežili tú tragédiu. Áno, je to niečo, čím sme šokovaní, otrasení, musíme hľadať spôsob ako spoločnosť ako sa s tým vysporiadať. 

Čo teda tie rodiny, ktoré prišli o tie deti? 

"Stala sa hrozná tragédia. Je to pre nich neuveriteľne ťažké. Nie je to ťažké len pre tú najbližšiu rodinu, ale i pre širšiu komunitu ale i pre komunitu LGBTI. Komunita LGBTI je teraz zraniteľná, zranená tým, čo sa udialo. Teraz veľmi potrebujú aby sme im vyjadrili podporu, úctu, lásku, aby sme im pomohli s praktickými vecami. To, čo prežíva teraz tá rodina je naozaj nesmierne vážna vec. Je to to najhoršie čo si vieme predstaviť. tieto rodiny potrebujú od nás i praktickú pomoc. Či je to pomoc odvozu, upečenia koláčov, naozaj tie praktické veci, ktoré tej rodine môžu teraz pomôcť. No to čo najviac pomáha je, že im vyjadríme to, že sme tu pre nich a ak by sa čokoľvek dialo, tak sme pripravení im pomôcť." 

Súvisiace články

Najčítanejšie