Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hanbím sa za to, čo napísal Matovič, povedala Marcinková zo SaS. Návrh zákona nie je téma, kde by mali proti sebe bojovať
Zdielať na

Hanbím sa za to, čo napísal Matovič, povedala Marcinková zo SaS. Návrh zákona nie je téma, kde by mali proti sebe bojovať

Zdroj: Facebook: Sloboda a Solidarita

BRATISLAVA / V parlamente je aktuálne návrh zákona, ktorý zavádza inštitút partnerského spolužitia. Vďaka nemu by mala LGBTI komunita konečne tie základné práva, po ktorých roky volajú. Zákon je z dielne strany SaS, ktorá verí, že po udalosti na Zámockej ulici bude poslancami akceptovaný a prijatý. Do programu by sa už mohol dostať na najbližšej schôdzi.

"Je fér, že ja som si mohla môjho milovaného partnera vziať, máme voči sebe aj praktické práva a povinnosti ,a môj kamarát, keď bol hospitalizovaný v nemocnici, nevedel od svojho najbližšieho vziať ani tašku s pyžamom ,lebo nie je na papieri jeho blízkym človekom?" povedala na úvod členka výboru NRSR pre ľudské práva a národnostné menšiny a poslankyňa za stranu SaS Vladimíra Marcinková. Uviedla tiež, že ľudia z dúhovej komunity majú strach a obavy svoje city na verejnosti ukázať. Podľa nej to nie je fér. jej témou v politike sú práva detí a rodičov. "Ale ako mám napĺňať túto tému v krajine, kde ľudia prídu o život len preto, koho milujú," vyhlásila Marcinková.

Rodičom, ktorým na svojich deťoch naozaj záleží bude jedno, kto je ich partnerom, ale budú šťastní z toho, že si našli lásku. "Považujem za súčasť boja za práva rodičov, aby sa o svoje deti nemuseli báť bez ohľadu na to, koho deti ľúbia," hovorí Marcinková. V minulosti bojovala už viackrát proti nespravodlivosti v platovej nerovnosti voči ženám a plánuje bojovať aj za práva LGBT+ komunity. "Prosím, spojme politické sily, aby sme týmto ľuďom dal aspoň základný balík práv, ktorý im dovolí žiť dôstojný partnerský život. Buďme fér," povedala. Podľa nej to nie je téma liberálov, konzervatívcov, téma, kde by sme mali proti sebe bojovať. "Toto je téma ľudskosti, spravodlivosti a slušnej spoločnosti," uviedla.

Ak by to bolo na navrhovateľoch (strane SaS) novely, tak by podľa nej zašli ešte Ďalej. Ich cieľom ale nie je vyvolávať vášne, ale postupnými krokmi zlepšiť život dúhovej komunity na Slovensku.

Slovenská republika je jednou zo šiestich krajín EÚ, ktoré nemajú nijakým spôsobom upravené  vzájomné vzťahy osôb rovnakého pohlavia, ani formou manželstva, ani formou registrovaného partnerstva. "Našou ambíciou je, aby náš návrh novely občianskeho zákonníka prešiel, a to nielen vďaka širokej verenej podpore, ale aj politickej podpore od poslancov a poslankýň národnej rady," povedal Dostál. Strana SaS si myslí, že návrh má potenciál., pretože vychádza z programového vyhlásenia vlády, na ktorom sa vtedajšie koaličné strany dohodli ešte v roku 2020. 

"Nie je to manželstvo párov rovnakého pohlavia, je to len úprava niektorých majetkových práv a niektorých životných situácií," vysvetlil Dostál. 

Cieľom je podľa neho upraviť vzťah fyzických osôb a netýka sa to len párov rovnakého pohlavia, ale aj párov rozličného pohlavia, ktorí nechcú vstúpiť do manželstva. "Týmto zákonom nie je dotknutý zákon o rodine, je to iba novela ôsmich zákonov," povedal Dostál.

Podľa poslanca zo SaS Ondreja Dostála je diskutovanou témou aj sprístupnenie nahliadnutia do zdravotnej dokumentácie. "Náš návrh je pripravený už vyše roka, v auguste 2021 sme ho zaslali koaličným partnerom," povedal Dostál. Nie je to podľa jeho slov návrh ako reakcia na tragédiu, ktorá sa stala v Teplárni. Nebol prerokovaný na septembrovej schôdzi. "Veríme, že tento návrh môžu podporiť všetci demokratickí poslanci, ktorým záleží na tom, aby sa ľudia z LGBTI+ komunity cítili na Slovensku akceptovaní," vyhlásil. 

Reakcie koaličných partnerov na návrh z dielne SaS boli rôzne, nechceli to podporiť. Podľa Dostála tiež hovorili, že je nad rámec programového vyhlásenia bez toho, aby bolo špecifikované, v čom. Sú pripravení ešte o ňom rokovať a v druhom čítaní ho upravovať. Očakáva, že v súlade s tým, čo bolo povedané, by mal byť návrh prerokovaný na začiatku októbrovej schôdze.

"Nad rámec toho, čo bolo povedané verejne, tých signálov nemáme viac, ako máte vy. Snažíme sa s našimi bývalými koaličnými partnermi diskutovať o tomto návrhu," uviedla Marcinková.

Strane SaS nejde o politický súboj v tejto téme, ale o politický zmier. Strana sa podľa nej snaží robiť všetko pre to, aby návrh prešiel, diskutujú s bývalými koaličnými poslancami. Všetci, okrem poslancov, ktorí sa hlásia k nedemokratickým hodnotám, by s ním mali súhlasiť. "Považujem ho za nevhodný, necitlivý. Ja sa za to, čo napísal hanbím," vyhlásila Marcinková o statuse Igora Matoviča, ktorý napísal, že je heterosexuál a je na to hrdý.

"Je dôležité, aby verejnosť bola pozorná k tomu, čo hovoria politici," povedala Marcinková. Uviedla, že v návrhu nie je nič, čo by malo byť politicky napádané a snažia sa nájsť zhodu v tom, čo ich spája. 

Podľa Marcinkovej využívajú politici vlnu homofóbnej nálady, ktorá sa v spoločnosti zdvihla. Všetky vyjadrenia, ktoré prichádzajú od verejne činných osôb, vníma veľmi negatívne. Žiada politikov a ľudí, aby svoje vyjadrenia zmiernili. 

Súvisiace články

Najčítanejšie