Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Iniciatíva Inakosť návrhu SaS o partnerskom spolužití: Je to krok vpred, no vyzývame na viaceré zmeny
Zdielať na

Iniciatíva Inakosť návrhu SaS o partnerskom spolužití: Je to krok vpred, no vyzývame na viaceré zmeny

BRATISLAVA / Poslanci NR SR rokujú o novele občianskeho zákonníka. Tá má zlepšiť majetkové práva pre osoby žijúce v rovnakej domácnosti. V návrhu sa nedefinuje pohlavie týchto osôb, pomôcť tak teda môže aj LGBTI+ ľuďom. Návrh na zmenu legislatívy podali poslanci z klubu SaS. Podľa Iniciatívy Inakosť však návrh nie je dostačujúci.

V rozprave k návrhu zákona ako prvá vystúpila poslankyňa SaS Jarmila Halgašová. Skritizovala, že vláda ani parlament nechcú počúvať požiadavky občanov. LGBTI+ témy pritom podľa nej riešia aj oveľa konzervatívnejšie krajiny.

"Som presvedčený, že okrem veľkých krokov je treba robiť aj malé zmeny," povedal poslanec za SaS Ondrej Dostál. Zdôraznil, že zákon pripravili ešte v agusute a rozposlali ho aj koalícii. "Nedostali sme naň žiadne reakcie," dodal. SaS si podľa neho uvedomuje, že je to minimalistický variant, no pri súčasnom zložení parlamentu bude aj toto úspechom. "Doteraz nemajú páry rovnakého pohlavia nijakú možnosť inštitucionálne upraviť svoje zväzky," vysvetlil. O prípadných zmenách v znení zákona sú pripravení debatovať. Politik tiež zdôraznil, že v tomto prípade nejde o registrované partnerstvá.

"Existencia neformálnych zväzkov tak medzi mužmi a ženami, ako aj medzi osobami rovnakého pohlavia je objektívna skutočnosť, ktorá tu vždy bola a bude bez ohľadu na jej legislatívne ukotvenie," píše sa v dôvodovej správe zákona. 

Poslanci návrh podali ešte v aguste pred tragédiou na Zámockej ulici. Obdobný návrh od nezaradeného poslanca Tomáša Valáška (PS) nebol na septembrovej schôdzi prijatý. Avšak po októbrovej tragédii sa viacero koaličných i opozičných poslancov vyjadrilo, že návrh liberálov možno podporia.

​Iniciatíva Inakosť žiada o pozmeňujúce návrhy

K návrhu sa vyjadrila aj Iniciatíva Inakosť, ktorá sa venuje LGBTI+ témam. Podľa ich stanoviska poslanecký návrh považujú za krok vpred a preto vyzývajú poslancov o posunutie zákona do druhého čítania. "Zároveň je však v súčasnej podobe nedostatočný a komplexne nerieši súčasné nerovnoprávne postavenie párov rovnakého pohlavia a ich rodín," zdôrazňuje iniciatíva.

V súvislosti s tým vyzývajú na dopracovanie pozmeňujúcich návrhov, ktoré ho priblížia k situácii, ktorá je pri inštitúte partnerského spolužitia bežná aj v iných európskych krajinách. Navrhujú zmenu uzatvorenia zväzku zo zmluvy potvrdenej notárom na zápis na matrike. "Navrhovaný spôsob nie je dôstojný a nie je ani jasné, ako by sa uzavretie tohto zväzku v praxi preukazovalo," zdôrazňujú.

Iniciatíva Inakosť taktiež navrhuje rozšírenie okruhu vzájomných práv a povinností. Pridať by sa podľa iniciatívy mala napríklad vyživovacia povinnosť. Žiadajú taktiež o umožnenie osvojenia dieťaťa jedného z partnerov. "V súčasnosti na Slovensku žijú páry rovnakého pohlavia, ktoré spolu vychovávajú deti, štát však za rodiča uznáva len jedného z nich," vysvetľujú s tým, že o konkrétnych návrhoch sú pripravení diskutovať a spolupracovať na nich.

Najčítanejšie