Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Smeráci sa stretli s Bratčikovom: Tvária sa, že nevedia, že vražda nemôže byť výkonom spravodlivosti, kritizuje Macko
Zdielať na

Smeráci sa stretli s Bratčikovom: Tvária sa, že nevedia, že vražda nemôže byť výkonom spravodlivosti, kritizuje Macko

BRATISLAVA / Ako hodnotia spoločné rokovanie? Po stretnutí s americkým veľvyslancom na Slovensku Gautamom Ranom sa šéf Smeru-SD Robert Fico, predseda zahraničného výboru Marián Kéry a podpredseda parlament Juraj Blanár (obaja Smer-SD) stretli aj s ruským veľvyslancom Igorom Bratčikovom. Tento krok ostro skritizoval generál Pavel Macko a štátny tajomník rezortu diplomacie Andrej Stančík.

"Som rád, že sme mohli rokovať s oboma relevantnými stranami v záujme hľadania mieru. Informovali sme ho, že sme predložili na aktuálnu schôdzu Národnej rady SR návrh mierového uznesenia, ktoré vyzýva Európsku komisiu k tomu, aby bola vypracovaná mierová stratégia konfliktu na Ukrajine," vysvetľoval po stretnutí Blanár na sociálnej sieti. Dodal, že na Bratičkova apelovali, aby sa mier stal "hlavnou stratégiou pri riešení eskalácie napätia".

Deň pred stretnutím o tom informoval aj Fico. "Patrím k mála politikom, ktorí hovoria o mieri na Ukrajine. Ten sa dá dosiahnuť len dohodou USA a Ruskej federácie," napísal.

Veľvyslanca kritizovali viackrát

Bratčikov, rovnako ako aj ruská ambasáda, od začiatku vojny na Ukrajine čelil viacerým výčitkam i kritike zo slovenskej strany. Viackrát bol aj predvolaný na ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Po začiatku konfliktu mal vysvetliť postoj Ruska, zahraničný rezort sa ho pýtal aj na masaker v Buči či výroky o zničenom cintoríne v Ladomirovej, ktoré sa neskôr ukázali ako zavádzajúce. 

"Aktivity ruskej ambasády aj veľbyslanca sú ďaleko za hranicou toho, čo môžeme akceptovať ako štandardná diplomatická činnosť," reagoval nedávno aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Do členov Smeru sa po stretnutí pustil generál Pavel Macko (ODS), ktorý bol svojho času najvyššie postaveným Slovákom v NATO. "Poslanci za Smer-SSD Fico, Blanár a Kéry intenzívne rokujú s predstaviteľom agresora, ktorý má na svedomí desaťtisíce životov, masívnu devastáciu infraštruktúry na Ukrajine, útrapy miliónov Ukrajincov a sťaženie života stoviek miliónov obyvateľov Európy," skonštatoval na sociálnej sieti. 

"Fico, Blanár a Kéry sa tvária, že nevedia, že vražda nikdy nemôže byť výkonom spravodlivosti, rovnako ako ruská brutálna agresia nie je nástrojom mieru," dodal Macko. Poslancom tiež pripomenul agresívne kroky Ruska, ktoré sa začali ešte v roku 2014 obsadením Krymu.

"Pýtam sa, akým právom a na základe akého mandátu a od koho podpredseda NR SR Blanár a poslanci Fico a Kéry rokujú za SR a nepriamo ospravedlňujú ruské porušenia medzinárodného mieru a de facto legitimizáciu porušovania Charty OSN," pýta sa poslancov. "Nie je možné pod zámienkou mieru v situácii, keď sa agresorovi nedarí dosiahnuť jeho ciele, dodatočne legitimizovať agresiu," zakončil.

Smer sa nevie postaviť na stranu Ukrajiny, tvrdí Stančík

Stretnutie poslancov s Bratčikom skritizoval aj štátny tajomník rezortu diplomacie Andrej Stančík. "Myslím si, že strana Smer dlhodobo ukazuje, že v tomto konflikte sa nevie jasne postaviť na stranu Ukrajiny a namiesto toho ponúk kremeľské naratívy a stretáva sa s veľvyslancom krajiny, ktorý otvorene poslancom klamal na výbore ešte pred vojnou a ktorý zastupuje krajinu, ktorá momentálne vedie vojnu proti nášmu susedovi," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ. Dodal, že práve preto toto stretnutie považuje za nevhodné.

"Teraz nie je čas sa stretávať s ruskými veľvyslancom, teraz je čas od Ruska žiadať stiahnutie vojsk a ukončenie agresie, to zatiaľ ruská strana neukazuje," dodal Stančík. Zároveň zdôraznil, že v prípade Kéryho má opozícia právo na výber predsedu zahraničného výboru. "Čo sa týka ostatných členov, tak ich pozícia, ktorú môžu zachovať, je o konkrétnych návrhoch. To je jediné, čo dokážu robiť," zakončil.

Súvisiace články

Najčítanejšie