Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
GR SND Drlička sa na kultúrnej konferencii hanlivo vyjadroval o politikoch, ministerke ponúkol svoju demisiu
Zdielať na

GR SND Drlička sa na kultúrnej konferencii hanlivo vyjadroval o politikoch, ministerke ponúkol svoju demisiu

BRATISLAVA / V súvislosti so svojim výrokom o politikoch, ktorí nanešťastie ešte stále dýchajú, ponúkol GR SND Matej Drlička svoju demisiu ministerke kultúry.

"Priatelia, toto nie je ľahká chvíľa, ale situácia si to vyžaduje. Tu je moje vyhlásenie na výzvu poslancov Parlamentného výboru NRSR pre kultúru a médiá: Dobrý deň, vo štvrtok 20. 10. 2022 som sa zúčastnil panelovej diskusie Opera Europe v Budapešti na tému vzťahu kultúry a politiky, ktorá prebiehala v anglickom jazyku," začal svoj príspevok generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Matej Drlička. 

Drlička uviedol, že za jeho nevhodnými výrazmi boli emócie. "Moje aktuálne rozpoloženie spôsobilo, že som pri niektorých vyjadreniach zvolil politicky nekorektný slovník, expresívnejší, ako by bolo vhodné. Po spätnom vypočutí záznamu musím priznať, že som použil neadekvátny výber slov," pokračoval Ďalej s tým, že ho tieto výroky mrzia. 

"Tieto vyjadrenia ma mrzia, pretože vôbec nekorešpondovali s tým, ako by som sa za bežných okolností vyjadroval v slovenčine. Veľmi sa ospravedlňujem, ak môj spôsob komunikácie pohoršil spoločnosť. Prijímam za svoje slová plnú zodpovednosť a pani ministerke ponúkam svoju demisiu," uzavrel svoje vyjadrenie k tejto téme. 

Za jeho vyjadrenie ho kritizovali poslanci na výbore nakoľko sa vyjadril o politikoch, "ktorí, nanešťastie, ešte stále dýchajú".

Rozhneval aj Milanovú

Celú situáciu komentovala aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). "Ministerku kultúry Natáliu Milanovú veľmi pohoršil spomínaný výrok a danou situáciou sa intenzívne zaoberá. Riaditeľa Drličku kontaktovala a prerušila jeho pracovnú cestu aby sa s ním ešte dnes osobne stretla a vypočula si jeho vysvetlenie," uviedla Zuzana Viciaňová, hovorkyňa ministerstva kultúry. 

Pritom nejde o prvý prešľap generálneho riaditeľa, ktorý dva razy po sebe neodovzdal načas svoje daňové priznanie do NR SR a poslanci z výboru pre kultúru a médiá pripravili návrh na jeho odvolanie. Podľa informácii Novín PLUS TV JOJ sa malo u predsedu parlamentu Borisa Kollára z viacerých strán intervenovať, aby tento bod programu na schôdzu nezaradil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie