Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hirman o energetickej kríze: V Európskej únii hľadáme spoločné riešenia
Zdielať na

Hirman o energetickej kríze: V Európskej únii hľadáme spoločné riešenia

BRATISLAVA / Minister hospodárstva Karel Hirman a európska komisárka pre energetiku Kadri Simson spoločne informovali o energetickej bezpečnosti, cenách energií a navrhovaných riešeniach v oblasti energetiky.

"Dnešné stretnutie s pani komisárou je prakticky po týždi, čo sme sa stretli v Bruseli," povedal minister s tým, že stretnutie bolo vecné a priateľské. Hovorili o celoeurópskych riešeniach energetickej krízy.

"Čo je podstatné, hľadáme spoločné riešenie," povedal minister. Riešenie má pomôcť s docielením cenového koridoru, ktorý bude výhodný aj pre spotrebiteľov - od domácností až po podniky.

Komisárka povedala, že ide už o druhé jej stretnutie s Hirmanom. Ďalšie má nasledovať počas neformálneho ministra hospodárstva v Prahe. "Musíme sledovať aj náš dlhodobý cieľ - ozeleniť ekonomiku," povedala. O pripravenosti Slovenska na zimu, čo sa týka zásobníkov plynu, považuje za dobrú.

Simson tiež spomenula, že podobnú situáciu Slovensko zažilo aj v roku 2009, keď malo zastavené dodávky ruskej ropy. Zdôraznila, že oproti minulosti je lepšie pripravené - máme zabezpečené prepojenia s viacerými krajinami a hľadáme aj alternatívne zdroje, no ako zdôraznila, musia byť dostupné.

Súvisiace články

Najčítanejšie