Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Opäť problém: Hlasovanie v NR SR prekazil údajný hackerský útok, poslanci sa opäť stretnú v novembri
Zdielať na

Opäť problém: Hlasovanie v NR SR prekazil údajný hackerský útok, poslanci sa opäť stretnú v novembri

BRATISLAVA / Parlament má opäť smolu. Potom, čo sa hlasovaniam v NR SR nedarilo a svoje služby pravidelne vypovedali aj hlasovacie zariadenia, dnešné hlasovanie o jedenástej prekazil hackerský útok. Poslanci sa v pléne NR SR opäť stretnú zrejme o viac než týždeň.

Na úvod schôdze sa poslanci zaprezentovali a presunuli tri zákony, ktoré by sa mali preberať na ďalšej regulárnej schôdzi. Následne však hlasovanie prekazil hackerský útok a predseda parlamentu Boris Kollár vyhlásil 15 minútovú prestávku. 

Po 15 minútovej pauze sa ohlásil čerstvý podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) a oznámil, že kvôli veľkému rozsahu hackerského útoku sa rokovanie NR SR prerušuje do 14:00. Schôdzu sa napokon nepodarilo otvoriť ani popoludní.

"Riešime to aj s NKÚ," informoval Kollár. "Budeme sa snažiť to odstrániť, môže to trvať niekoľko hodín ale aj niekoľko dní. Preto som schôdzu prerušil do 8. novembra," dodal. V stredu (2. november) majú šéfa NR SR informovať o riešení situácie. Ak by sa dovtedy podarilo opraviť problém, zvolá poslanecké grémium a v schôdzi tak možno budú pokračovať ešte pred avizovaným dátumom.

Poslanci reagujú na hekerský útok

"Čo určite posúdiť vieme, že je to tu úplný chaos. Čaká nás 3-4 hodinové hlasovanie o 75 bodov," zareagoval líder SaS Richard Sulík. Pokračoval, že počas novembrovej schôdze poslancov čaká viacero náročných hlasovaní vrátane toho o rozpočte, no októbrová schôdza sa stále posúva. "Možno sa skončí na jar," skonštatoval Sulík ironicky.

"Nechcem komentovať, či za ten rozsah a dopad hekerského útkou môže zastaralé zariadenie. To čo vieme s istotou, je že hlasovanie zariadenia pravidelne vykazujú chyby. Je pre mňa úplne nepochopiteľné, prečo sme na ich opravu nevedeli nájsť 35 miliónov eur. Obzvlášť v situácii, keď nefunguje koalícia," reagoval nezaradený poslanec Tomáš Valášek (PS).

Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš reagoval, že pokyn od technikov je taký, že systém zlyhával. "Budeme radi, keď sa opraví," dodal. Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) reagoval, že sa stala technická chyba. "My by sme síce mohli pokračovať v rokovaní, no je problém aj s prenosom," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie