Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
LGBTI+ komunita vyzýva vládu aj parlament: Žiadajú bezpečné prostredie a rovnosť
Zdielať na

LGBTI+ komunita vyzýva vládu aj parlament: Žiadajú bezpečné prostredie a rovnosť

BRATISLAVA / Po teroristickom útoku na Zámockej ulici, ktorý stál život Juraja a Matúša sa LGBTI+ komunita rozhodla konať a slovenským politikom adresuje jasnú výzvu - chcú rovnaké práva, ale aj záruky bezpečia v krajine, ktorá na sexuálnu menšinu pravidelne a často bezdôvodne útočí.

Organizácie na podporu práv LGBTI+ ľudí v pondelok predstavili iniciatívu "Ide nám o život". Tou vyzývajú vládu a parlament, aby vytvorili bezpečné prostredie pre život LGBTI+ ľudí, ich rodín a detí, a zároveň ich zrovnoprávnili s celou spoločnosťou. Súčasťou výzvy, ktorú môže podporiť aj verejnosť, je súbor požiadaviek na zlepšenie situácie LGBTI+ ľudí v štáte.

Iniciatíva Ide nám o život vo svojej tlačovej správe vyzvala slovenskú vládu, poslankyne a poslancov NR SR na prijatie krokov, ktoré pomôžu k vytvoreniu pocitu bezpečia pre LGBTI+ ľudí, ich rodiny a deti, ktorí sa po tragickom teroristickom útoku z 12. októbra, pri ktorom zomreli dvaja mladí ľudia Matúš Horváth a Juraj Vankulič, cítia v našej krajine v ohrození.

Organizátori výzvy veria, že konkrétne kroky autorít môžu zabezpečiť, aby sa LGBTI+ ľudia, ich rodiny a deti cítili byť rovnoprávnou súčasťou slovenskej spoločnosti. "V stredu 12. októbra vrah chladnokrvne popravil dvoch mojich blízkych a postrelil moju kamarátku. "Previnili" sa len tým, že sa narodili ako LGBTI+ ľudia a že sedeli vonku na lavičke v centre hlavného mesta krajiny EÚ v 21. storočí. Roky sme ako aktivisti pred tým varovali, robili sme všetko možné, čo je v našich silách, aby sme sa nedostali až do tohto bodu. Bolo nás však málo a nedokázali sme čeliť systematickej snahe veľkej časti spoločnosti, ktorá nás chce vymazať z verejného priestoru," hovorí Roman Samotný, majiteľ podniku Tepláreň a hovorca iniciatívy Ide nám o život.

Široká podpora organizácií

Do iniciatívy sa zapojilo vyše 50 slovenských organizácií a občianskych združení. Spojili sa v nej LGBTI+ organizácie, organizácie venujúce sa ochrane ľudských práv a menšín, právnemu štátu, kultúre či ochrane životného prostredia.

Kompletný zoznam zapojených subjektov verejnosť nájde na webe iniciatívy www.idenamozivot.sk, kde môže zároveň svojím podpisom podporiť aj verejnú výzvu. Iniciátori pripomínajú, že najdôležitejšie, čo dnes môže každý človek urobiť, je využiť svoj hlas na podporu spravodlivosti a ochrany pre všetkých.

"Teraz je to na nás všetkých: každý a každá z vás má hlas, ktorý musí byť počuť. Treba sa ozvať, ak útočia na menšiny. Odmietnuť nenávistné prejavy na internete aj v bežnom živote. Tlačiť na zodpovedných, aby konali," dodáva Roman Samotný.

Súvisiace články

Najčítanejšie