Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Droba po priebežných výsledkoch volieb: Je čas nastoliť novú politickú kultúru a namiesto rozdeľovania spájať
Zdielať na

Droba po priebežných výsledkoch volieb: Je čas nastoliť novú politickú kultúru a namiesto rozdeľovania spájať

BRATISLAVA / Krátko po desiatej hodine sa z Liberálneho domu prihlásil župan Bratislavského kraja Juraj Droba (SaS), ktorý chce obhájiť svoju pozíciu. Spoločnosť mu robili primátor Bratislavy Matúš Vallo (Team Bratislava), ktorý taktiež kandiduje a líder PS Michal Šimečka. Droba krátko pred pol dvanástou oficiálne ohlásil svoje víťazstvo.

Kompletný prehľad výsledkov bude zverejnený TU.

"Zatiaľ neoslavujeme, výsledky ešte nie sú oficiálne zverejnené," povedal Droba s tým, že volebnú noc nechce brať ako víťazstvo jeho a Valla, ktorý chce obhájiť svoju primátorsku pozícu. Do trojkoalície, ktorá sa spojila v bratislavských komunálnych a VÚC voľbách patrí aj PS, ktoré zastupoval Šimečka.

Podľa priebežných výsledkov v župných voľbách vedie Juraj Droba (61,23 %), Ondrej Lunter za Banskobystrický kraj (45,18 %), Rastislav Trnka za Košický kraj (51,38 %) a Jaroslav Baška za Trenčiansky kraj (70,12 %).

"Myslím, že je to po prvýkrát, keď primátor a župan vedeli spolupracovať," dodal Droba.

"Túto tlačovku beriem ako možnosť predtým ako začnú chodiť oficálne výsledky poďakovať svojim partnerom," povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo. Zdôraznil, že ich predvolebná spolupráca nebola len na papieri, ale vystupovali ako partneri. 

"Spolupráca v Bratislavskom kraji z pohľadu môjho nebola samoúčelná," potvrdil aj predseda PS Michal Šimečka. Podobná spolupráca podľa neho dáva základ, aby strany, ktoré k sebe majú blízko, vedeli spolupracovať aj na vyššej, teda parlamentnej, úrovni.

"Nemysleli sme tým predvolebnú spoluprácu, ale spoluprácu napríklad po voľbách. To, čo viem jednoznačne povedať, je že posledné roky nám ukázali, že vzťahy sú dobré, vieme sa dať dokopy a fungovať to môže aj v skutočnosti," dodal Šimečka.

"Predpokladám, že mi zavolá. Ja ten telefonát zdvihnem a poďakujem mu. Myslím si, že je čas nastoliť novú politickú kultúru," reagoval Droba na otázku, či už telefonoval so svojím protikandidátom Jánom Mžgútom (Smer-SD). Zdôraznil, že po udalostiach z posledných rokov sa zrejme čas na to, aby sa politici naučili navzájom spájať a nie rozdeľovať.

Po sčítaní viac než 70 % "Myslím si, že je štatisticky nemožné, aby som nevyhral, takže ohlasujem svoje víťazstvo," povedal Droba krátko pred pol dvanástou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie