Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Niektoré volebné miestosti uzatvoria neskôr, moratórium sa preto vo viacerých krajoch predlžuje
Zdielať na

Niektoré volebné miestosti uzatvoria neskôr, moratórium sa preto vo viacerých krajoch predlžuje

BRATISLAVA / Voľby sa oficiálne skončili o 20-tej hodine, no nie vo všetkých volebných miestnostiach. Priebežné výsledky volieb do vyšších územných celkov preto bude možné zverejňovať až po uzatvorení všetkých volebných miestností daného kraja.

Kompletný prehľad výsledkov bude zverejnený TU.

Rovnaké opatrenie sa vzťahuje aj na dodržiavanie volebného moratória do vyšších územných celkov v príslušných samosprávnych krajoch. V obciach Tomášov v Bratislavskom kraji sa bude predlžovať volebné moratórium zatiaľ o 45 minút. V obciach Macov a Povoda v Nitrianskom kraji sa volebné moratórium predĺži zrejme o hodinu a pol.

Novinkou volieb bolo aj tzv. špeciálne hlasovanie pre občanov, ktorí sa ocitli v karanténe kvôli koronavírusu. "Pokiaľ ide o špeciálne hlasovanie, môžem konštatovať, že sa splnili očakávania. Voliči, ktorí boli v izolácii sa mohli zúčastniť. Príkladom je domov dôchodcov v Michalovciach, v ktorom sa na špeciálny spôsob hlasovania prihlásilo až 180 občanov," uviedla hlavná volebná zapisovateľka Eva Chmelová.

Štátna volebná komisia aj naďalej prijíma, vyhodnocuje a rieši podnety občanov či okrskových volebných komisií o pochybeniach počas volieb. Podľa hlavnej volebnej zapisovateľky Evy Chmelovej množstvo podnetov súviselo s neplatnými dokladmi totožnosti.

​Počas celého volebného dňa boli pre občanov k dispozícii aj zamestnanci odboru volieb, referenda a politických strán, ktorí s nimi komunikovali prostredníctvom infoliniek a mailov. V prípade, že došlo k podozreniu k volebnej korupcii či inému protiprávnemu konaniu, boli tieto podnety odstupované Policajnému zboru.

“Napriek mnohým riešeným podnetom môžeme za políciu konštatovať, že počas dnešného dňa nedošlo k zásadnému narušeniu verejného poriadku či pokojnému priebehu volieb,” uviedol viceprezident Policajného zboru Damián Imre a zároveň občanov vyzval, aby neváhali nahlasovať podozrenia týkajúce sa volieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie