Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vyjadrenie arcibiskupa Oroscha môže ovplyvniť veľa veriacich, hovorí cirkevný analytik Jaroslav Šebek
Zdielať na

Vyjadrenie arcibiskupa Oroscha môže ovplyvniť veľa veriacich, hovorí cirkevný analytik Jaroslav Šebek

Zdroj: Rada Českého rozhlasu

BRATISLAVA / Ján Orosch v obežníku pre kňazov spochybnil nevinu Matúša a Juraja, ktorých v polovici októbra zavraždili na Zámockej ulici. Arcibiskup vraj svoje slová v obežníku opraví. Podľa cirkevného analytika Jaroslava Šebeka si však už našli svoje publikum.

Aký vplyv môže mať obežnik arcibirskupa Oroscha na kňazov? Môžu mať ten pocit, že majú šíriť jeho myšlienky? 

Obežník išiel všetkým kňazom v tej arcidiecéze. Nie je to hlas, ktorý by bol zanedbateľný. Rada kňazov môže byť legitimizovaná týmto vyjadrením, v tom, že budú pokračovať v šírení rovnakých myšlienok. Časť duchovných aj veriacich zdieľajú podobné názory na LGBTI+ komunitu. Preto tieto názory môže prenášať aj do svojich kázni. Je dosť možné, že aj niektorí veriaci sú radi, že arcibiskup Orosch takto vystúpil. 

Môže to mať vplyv aj na veriacich po celom Slovensku? 

Arcidiecéza je veľmi vplyvná, a preto je možné, že sa to dostane aj k iným ľuďom. To posolstvo môže ovplyvniť podobne zmýšľajúcich. Nebol to len súkromný názor arcibiskupa, ktorý by povedal len v úzkom kruhu. Bolo to vyjadrenie, ktoré zaznelo v širokých kruhoch a považuje sa za veľmi dôležitý dokument. 

Môže toto vyjadrenie motivovať veriacich k podobným skutkom? 

ľudia si môžu myslieť, že šíriť podobné stanoviská je v poriadku, čo si myslím, že je zásadný problém. Nemôžem povedať, aký následok to bude mať na psychiku, ale mne vadí len tá skutočnosť, že sa šíri nejaké posolstvo nenávisti. 

Celý rozhovor si môžete pozrieť vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie