Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Po útoku na Zámockej majú poslanci rokovať o "zákaze propagovať homosexualitu": PS vyzýva Horeckého, aby konal
Zdielať na

Po útoku na Zámockej majú poslanci rokovať o "zákaze propagovať homosexualitu": PS vyzýva Horeckého, aby konal

BRATISLAVA / Poslanci budú počas októbrovej schôdze rokovať aj o novele školského zákona, ktorý vychádza z tzv. Orbánovho zákona. To sa ale nepáči mimoparlamentnému Progresívnemu Slovensku, ktoré ministra školstva Jána Horeckého vyzýva, aby konal.

Po necelých dvoch týždňoch sa v utorok (8.11.) poslanci vrátia späť do NR SR. Poslancov v úvode rokovania čaká hlasovanie o viac než 70 prerokovaných bodoch, ktoré podľa ich odhadov bude trvať niekoľko hodín. 

Následne sa zrejme začne rokovanie o zvyšných návrhoch. Medzi tými neprerokovanými je okrem iného aj návrh nezaradených poslancov Filipa a Štefana Kuffovcov. Tí navrhujú novelu školského zákona, ktorá vychádza z tzv. Orbánovho zákona. 

"Uvedenou zmenou sa zabezpečí, aby vyučovacie predmety, učebnice, učebné texty a pracovné zošity nesprístupňovali deťom v príslušných stupňoch vzdelávania podľa školského zákona ideológie propagujúce zmenu pohlavia, homosexualitu, alebo odchýlku od rodovej identity určenej pri narodení. Riaditelia škôl a školských zariadení tak nemôžu prijať „školský vzdelávací systém“ alebo „výchovný program“ ktorý by bol v rozpore s uvedeným princípom," píše sa v dôvodovej správe zákona. 

Zmena legislatívy by tak prakticky zakazovala informovať o LGBTI+ menšine. "Cieľom tohto zákona je len opäť šíriť nenávisť a strach voči týmto ľuďom a poškodiť psychické zdravie mladých ľudí, pretože už v súčasnosti v tomto smere nemajú dostupné žiadne informácie ani služby," reagoval na legislatívu návrh odborník na rodovú rovnosť Andrej Kuruc.

PS žiada ministra školstva, aby konal

Mimoparlamenté Progresívne Slovensko návrh kritizuje aj v súvislosti s teroristickým útokom na Zámockej ulici v Bratislave. Podpredsedníčka strany Lucia Plaváková uviedla, že minister školstva Ján Horecký by v súvislosti s návrhom poslancov mal konať. 

"Argumentujú nejakou pseudoideológiou, s ktorou sa údajne deti a mladí na školách stretávajú, no sú to výmysly. Dospievajúci LGBTI+ ľudia naopak často čelia šikane a nepochopeniu - neraz aj zo strany učiteľského zboru či vedenia školy. Deje sa tak práve kvôli šíreniu nenávisti a konšpiračných bludov z úst politikov ako sú otec a syn Kuffovci, či predstaviteľov cirkví ako pán Orosch a ďalších. Snaha vymazať LGBTI+ ľudí z verejného života po chladnokrvnej vražde dvoch z nich je mimoriadne zlomyseľné konanie," tvrdí politička.

Prijatie zákona, ktoré v NR SR čaká na prerokovanie v prvom čítaní, je podľa Plavákovej priamym ohrozením života a zdravia mladých LGBTI+ ľudí. "Nie je náhoda, že presne tento spôsob si pre potláčanie práv LGBTI+ ľudí vybral Putin v Rusku. Vyzývame preto ministra Horeckého, aby sa voči návrhu novely, ktorá spadá pod jeho rezort, ohradil a požiadal Kuffovcov o jej stiahnutie," dodala.

So žiadosťou o reakciu sme oslovili aj rezort školstva. V prípade odpovede budeme článok aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie