Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rusi z Chersonu ušli, ale stále sa nevzdávajú. Rakety dopadli na panelák v Mykolajive
Zdielať na

Rusi z Chersonu ušli, ale stále sa nevzdávajú. Rakety dopadli na panelák v Mykolajive

MYKOLAJIV / Vojna na Ukrajine prináša mnoho obetí medzi civilistami. Mohutný výbuch aj uplynulú noc zobudil obyvateľov mesta Mykolajiv, ktoré je len pár kilometrov od frontovej línie. Na juhu Ukrajiny nakrúcal aj náš reportér Rasťo Striško, ktorý smeruje do chersonskej oblasti. Každú chvíľu sa stretáva s trpkými osudmi miestnych ľudí.

Mladá žena stojí pred bytovkou na sídlisku v Mykolajive. Volá sa Elena. Pozerá sa na ruiny v ktorých zomreli jej susedia. Boli tri hodiny ráno, keď sa zobudila a odišla do kúpeľne. V tom okamihu zaznel silný výbuch a polovica jej bytu zmizla. "Manžela mi zavalili v spálni panely. Dcérka spala v čase explózie v druhej izbe. To ju zachránilo," vyjadrila sa. 75-rocnú Eleninu susedu našiel v ruinách živú záchranár. Teplá bunda a papuče je všetko čo dnes má. Hasiči v jej byte ešte našli doklady, telefón a peňaženku. "Moja sestra príde po mňa," povedala medikovi, ktorý jej pripravoval injekciu pre upokojenie stresu. “Ľuďom podávame lieky na zníženie tlaku, ale aj sedatíva na upokojenie. Všetko v rámci prvej pomoci,” informoval medik Ukrajinského Červeného kríža Anton Miakenkyi.

Raketa podľa medika Pavla Buznika nezranila, ani nezabila tentoraz žiadne dieťa. Presne pred mesiacom ale pri podobnom útoku v troskách zomrel 11-ročný školák. Policajt Dmytro Pletenijuk tvrdí, že za 9 mesiacov vojny Rusi na ich mesto vypálili už všetky typy rakiet aké mali. “Použili už všetko. Ale odolali sme delostrelectvu, leteckým náletom, dronom aj extrasilným raketám určeným na ničenie lodí. Napriek tomu Mykolajiv dobyt nedokázali,” povedal.

Pol hodinu cesty od Mykolajiva stojí dedinka Nečajane. Tri raketové útoky zničili objekty vedľa miestneho úradu. Dnes v ňom dedinčanom rozdávajú humanitárnu pomoc. Olej, maslo, a malinovku. Miestni dodnes nevedia prečo sklady zrna, potravín a garáž pre farmárske auta boli pre Rusov cieľom pre raketové útoky.

Súvisiace články

Najčítanejšie