Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Reportér TV JOJ Striško v oslobodenom Chersone: Obyvatelia oslavovali, svoju armádu vítali kvetmi a vlajkami
Zdielať na

Reportér TV JOJ Striško v oslobodenom Chersone: Obyvatelia oslavovali, svoju armádu vítali kvetmi a vlajkami

CHERSON / Kedysi takmer pol miliónové mesto Cherson na juhu Ukrajiny oslavuje. Rusi ho síce obsadili už vo februári, no neudržali ho. Po masívnej operácii ukrajinských vojsk je Cherson znovu pod kontrolou Ukrajiny. Obyvatelia vítali svoju armádu kvetmi a vlajkami. Do prísne stráženého mesta sa v pondelok 14.novembra predpoludním dostal aj reportér TV JOJ Rasťo Striško.

V ukrajinskom meste Cherson sa oslavovalo. Po tom, ako sa v piatok 11. novembra odtiaľ stiahli ruskí vojaci a mesto ovládla opäť ukrajinská armáda, bola situácia veľmi emotívna. "Sláva ozbrojeným silám," kričia ľudia na Námestí nezávislosti v Chersone. Ruská armáda okupovala mesto od samotného začiatku ruskej invázie na Ukrajinu (24.februára). 

V dave stál aj 13-ročný Vlad. Mal na sebe vojenskú košeľu. Lepil si na ňu nášivky ukrajinskej armády ,aj tú, ktorá pripomína už legendárny odkaz ukrajinského vojaka ruskej bojovej lodi.

Do mesta prišiel aj Zelenskyj

Do mesta prišiel aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V obkľúčení ochranky, ktorú mu robila špeciálna skupina vojakov, sa domácim prišiel poďakovať za odvahu. "Je ťažké povedať, či toto je začiatok konca vojny. Ale postupujeme, krok za krokom sa posúvame cez okupované územia. Bude to zrejme ešte chvíľu trvať, pretože táto vojna nám zobrala najväčších hrdinov. Sme pripravení na mier pre celú našu krajinu," povedal Zelenskyj.

Chersončania Rusom nepodľahli a vydržali. Referendum o pričlenení Chersonu k Rusku sa okupantská administratíva snažila v oblasti vyhlásiť už v marci, no neúspešne.

"Rakety nám lietali nad hlavami 9 mesiacov. Už sme sa naučili, ktoré sú naše a ktoré ruské," hovoria domáci. Prvé dni bolo vidieť, ako prišli do mesta s tankami. Oľa so svojím malým Bohdanom z mesta neušli. Slobodná mamička je opäť šťastná, že Cherson je opäť ukrajinský. 

Zatiaľ čo na námestí Chersonu ľudia opäť cítia slobodu, za hranicami mesta je viditeľné, čo vojna priniesla. Okolité dediny na frontových líniách sú zničené. Armáda prehľadáva opustené ruské zákopy. To, že oslobodením Chersonu vojna ešte neskončila, pripomenula aj raketa, ktorá zasiahla oblasť vzdialenú len pár kilometrov od hraníc mesta. Rusi celé územie stále neopustili.

Súvisiace články

Najčítanejšie