Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
So zdravotníckymi odborármi smerujeme k dohode, stále rokujeme o platoch, informuje Heger
Zdielať na

So zdravotníckymi odborármi smerujeme k dohode, stále rokujeme o platoch, informuje Heger

BRATISLAVA / Členovia vlády informovali o utorkovom (22.11.) rokovaní s lekárskymi odborármi ohľadom ich podmienok.

Predseda vlády Eduard Heger informoval, že s odborármi v rámci siedmich bodov smerujú k dohode. Dohoda podľa neho stojí na ôsmom bode, ktorý sa týka platov. 

"Aj z tohto miesta opäť prosím lekárov, aby pochopili situáciu, v ktorej sa nachádza celé Slovensko," povedal premiér s tým, že nikto nevie povedať, čo nás bude čakať v rámci viacerých kríz ktorým čelíme. Dodal, že v súčasnej situácii nechce vytvárať ďalší tlak na občanov. "Teraz je čas na to, aby sme spájali sily... prosím, buďme jednotní," dodal. 

"Tie hlavné body sú dohodnuté. Hľadáme spôsob, akým to čo najrýchlejšie dostať do legislatívy," informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Dodal, že verí, že do konca utorkového rokovania bude väčšina dohody vytvorená.

Minister financií Igor Matovič tvrdí, že aj napriek ponuke vlády ohľadom platov zdravotníkov, odborári s ňou nesúhlasia. "Navyše sa vyjadrili, že ak neprijmeme tú ich zľavnenú ponuku, po začiatku decembra bude platiť pôvodná ponuka," dodal. 

Podľa Matoviča ide o prejav dobrej vôle a štedrú ponuku, nie o urážku zdravotníkov. Dodal, že odborárom dávajú čas do stredy do 12-tej, aby sa vyjadrili. Minister dodal, že kvôli energetickej kríze i kvôli ďalším krízam musí strážiť verejné financie. "My nemôžeme z roka na rok zvýšiť platy ani o 50 ani o 100 %," dodal s tým, že prosí lekárov, aby ich ponuku prijali. "Nechcem, aby sme sa dožili situácie, keď budú zomierať pacienti," povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie