Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Heger tvrdí, že rokovania s lekárskymi odborármi stroskotali, druhej strane ponúkol stabilizačný príspevok
Zdielať na

Heger tvrdí, že rokovania s lekárskymi odborármi stroskotali, druhej strane ponúkol stabilizačný príspevok

BRATISLAVA / Členovia ústredného krízového štábu rokovali na pôde Úradu vlády SR. Témou boli výpovede lekárov, ktoré vstúpia do platnosti 1. decembra.

"Naša snaha podpísať memorandum s LOZ nateraz stroskotala," začal predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Dodal, že dôvodom sú nové požiadavky lekárskych odborárov týkajúce sa financií.

"Ako viete, 7 bodov, s ktorými prišlo LOZ považujeme za dôležité," dodal premiér. Pokračoval, že zdravotnícky personál si podľa neho zaslúži motivujúce ohodnotenie. Ako dodal, štátna pokladnica však má svoje obmedzenia.

Vláda preto prichádza s ponukou stabilizačného príspevku, ktorý by bol naviazaný na nasledujúce tri odpracované roky. Atestovaný lekár by podľa neho dostal 10-tisíc eur a k tomu tisíc eur za rok praxe, maximálne však 30-tisíc eur. Neatestovaný lekár by dostal 10-tisíc eur a ostatní zdravotníci po 5-tisíc eur.

Ústredný krízový štáb vydal odporučanie

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) zopakoval sedem požiadaviek lekárskych odborárov, na ktorých má byť približná zhoda. Viaceré z týchto požiadaviek už podľa neho sú zapracované do legislatívy alebo sa na nich pracuje. "Ústredný krízový štáb odporučil vyhlásenie núdzového stavu," skonštatoval Lengvarský o závere rokovania. Ďalšie stretnutie s LOZ sa má uskutočniť vo štvrtok (24.11.) dopoludnia.

"Máme za sebou desiatky hodín rokovaní s LOZ, ale to, čo sa stalo včera večer, mi vybilo poistky," povedal minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Povedal, že odborári žiadajú špeciálne dodatky zmlúv pre tých lekárov.

Navyše by podľa Matoviča v prípade ich splnenia v systéme chýbalo o 900 lekárov viac. Odborári podľa ministra financií v dodatkoch pre lekárov žiadajú napríklad týždeň dovolenky naviac či skrátenie odpracovaných hodín týždenne.

Otázka vyšších platov je ukončená

Šéf rezortu financií povedal, že sa chce prihovoriť ostatným lekárskym zamestnancom. Aj pre nich podľa šéfa rezortu financií pôjde stabilizačný príplatok, ktorý by mal byť aktom vďaky. "Dnes dávame ponuku tým, ktorí sa rozhodnú ostať s pacientami," dodal. 

Matovič pripomenul, že lekári sa ohľadom ponuky vlády ohľadom platov mali vyjadriť v utorok (22.11.) na poludnie, neskôr v stredu (23.11.), no odpoveď údajne nedostali. "Túto otázku považujem za ukončenú a už neplatnú," vysvetlil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie