Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na hrane s Blanárom a Šipošom: Sulík sa vyviezol do Bonaparte a máva nám z Ficovej terasy, tvrdí Šipoš (OĽaNO)
Zdielať na

Na hrane s Blanárom a Šipošom: Sulík sa vyviezol do Bonaparte a máva nám z Ficovej terasy, tvrdí Šipoš (OĽaNO)

BRATISLAVA / Parlamentné dni boli bohaté na udalosti. Prezidentka koalícii odkázala, že takto to ďalšj nejde, pričom vyjadrila obavu aj o podobu demokracie na Slovensku. Minister Roman Mikulec ustál aj svoje siedme odvolávanie a zostáva v kresle šéfa vnútra. Otázne však je či minister Igor Matovič udrží v rukách svoj rozpočet na budúci rok. Exkluzívny prieskum agentúry AKO ukáže, koľko ľudí sa zúčastní januárového referenda. V dueli si dnes vymieňal názory predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš a podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár.

Zlomovým momentom bolo spojenie SaS a Hlasu-SD pri iniciovaní mimoriadnej schôdze na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera. "Ja netipujem," reagoval Blanár na otázku či takto o rok bude mať Slovensko novú vládu. Sulíkovi vyčítal, že už mohol odvolať Romana Mikulca, zatiaľ čo sa osem jeho poslancov zdržalo. Šipoš uviedol, že verí, že vydržia až do riadnych voleib. "Uvidíme či dákych poslancov kúpia," poznamenal predseda poslaneckého klubu OĽaNO. 

Mikulec to ustál len tesne

Zdržal sa Pročko aj Ňarjaš. Čekovský sa nezúčastnil. Mikulec má počas svojich odvolávaní stále horšie skóre. "Tie čísla najviac robia poslanci SaS," pokračoval Šipoš s tým, že ide o osobnú pomstu Richarda Sulíka, ktorý podľa Šipoša robí všetko preto, aby povalil vládu. Tvrdil, že Richard Sulík sa vyviezol výťahom na Ficovu terasu v Bonaparte a odtiaľ OĽaNU máva. 

"To nie sú žiadne naše domnienky, to sú legálne odposluchy," reagoval Blanár na slová prezidentky Čaputovej o tom, že opozícia na svojich tlačových konferenciách interpretuje svoje domnienky ako skutočnosť. Čaputová si podľa Blan=ara nevie priznať pravdu, že sa v Čurillovcoch mýlila. Blanár obvinil aj moderátorku, že svojim správaním Čurillovcom pomáha. 

Ak opäť došlo k pochybeniu, Boris Kollár tvrdil, že je to na pád ministra, alebo policajného prezidenta. "Tlaky sú obrovské, lebo miister drží stále v strehu zločincov," argumentoval Šipoš s tým, že preto sa jeho odvolávania stále opakujú. Šipoš pripomenul aj Kováčika a jeho zametanie káuz pod koberec. "Dnes si nie je istý nikto, ani koaličný poslanec, ani opozičný poslanec ani oligarcha," dodal Šipoš. Blanár kontroval tým, že Mikulec zasahuje do vyšetrovania a preto si nikto nemôže byť ničím istý. 

Nedôvera vláde

Práve návrat Roberta Fica motivuje Sulíka k tomu, aby sa pokúsil odvolať vládu. Práve líder SaS zdôraznil, že najväčším podporovateľom Fica je práve Igor Matovič z OĽaNO a koalícii vládne Boris Kollár. "My sme menšinová vláda, máme 72 až 73 poslancov," povedal Šipoš s tým, že koalícia sa sústredí na prácu a pomoc ľuďom. Sulík podľa neho nastúpil na opozičnú vlnu a prevzal štafetu po Ficovi a Mazurekovi. Podľa šéfa poslaneckého klubu musia vyhodnotiť situáciu práve voliči SaS. "My sme presvedčení o tom, že svoju prácu robíme dobre," tvrdil Šipoš. 

"Nimi zvolený generálny prokurátor zrušil obvinenie Ficovi a Kaliňákovi," poznamenal pobavene Blanár s tým, že SaS žiadnu opozičnú politiku nerobí. Jediný kto ju podľa Blanára robí je práve jeho strana s Robertom Ficom na čele. Blanár označil slová Márie Kolíkovej o novej 76tke v ktorej bude aj SaS za neprijateľné. Spolupráca SaS a Hlasu je podľa Blanára jasná. "Nehcem robiť závery, pre nás je dôležité, aby táto vláda skončila," doplnil podpredseda Smeru-SD. 

"To, čo predvádza Richard Sulík, je už trochu smiešne," odpovedal Šipoš s tým, že mandát vo voľbách dostali na to, aby rozviazali ruky polícii. Sulík dal podľa neho nezmyselné požiadavky na personálne nominácie a nakoniec skončil v opozícii. Sulík podľa neho vytvára zmätok. "Ja sa v Richardovi Sulíkovi už nevyznám," dodal s tým, že SaS má v klube príčetných ľudí a tí to dokázali počas odvolávania Mikulca. "Je to osobná tragédia Richarda Sulíka," oponoval Šipoš s tý, že líder SaS vyťahuje kartičky spolu so Smerom a nemá sa problém dohodnúť ani s Petrom Pellegrinim. 

Blanár reagoval tý, že táto vláda zničila Slovensko a pritom myslí si, že so svojimi atómovkami je geniálna. Podpredseda Smeru-SD zdôraznil, že úradnícka vláda je pre nich neprijateľná. 

Budú predčasné voľby tak, ako vyzvala prezidentka?

Šipoš zopakoval, že ich cieľom je dovládnuť do konca. Podľa Blanára prezidentka podporovala zlé konanie vlády od začiatku a to, že ju jeho stranícky šéf označil za Sorošove dieťa, nepovažuje za neslušné. "Namiesto toho, aby sa prezidentka prísnejšie pozrela na koalíciu, tak útočí na opozíciu a menovite aj na stranu Smer-SD," rozčúlil sa Blanár s tým, že prezidentka nemôže poprieť svoju bývalú spoluprácu so Soročovou nadáciou. 

Referenda by sa určite zúčastnilo viac než 37 % a ďalších 17 % by sa zrejme zúčastnilo, pretože odpovedali asi áno. Šipoš trvá na tom, že referendum je predvolebná kampaň Smeru-SD za štátne peniaze. "Smer chce za každú cenu povaliť túto vládu," uviedol Šipoš s tým, že vyzval ľudí, aby na referendum nechodili. 

​Blanár priznal, že prezidentka podľa neho zámerne dala dátum tak, aby Smer-SD nemal čas na kampaň, ktorú chce rozbehnúť až po 6. januári. Prezidentka sa však bráni zákonnými lehotami. Blanár označil Šipoša za arogantného voči ľuďom, ktorí sa podpísali pod referendum. Šipoš mu kontroval, že ich len vyzval, aby k nemu nechodili a za arogantné to nepovažuje. 

Ako to bude s rozpočtom?

Súvisiace články

Najčítanejšie