Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nová dohoda koalície: Zníži sa DPH na gastro a športoviská, Sme rodina má výmenou za to podporiť Matovičov "cashback"
Zdielať na

Nová dohoda koalície: Zníži sa DPH na gastro a športoviská, Sme rodina má výmenou za to podporiť Matovičov "cashback"

BRATISLAVA / Vyobchodoval si podporu? Počas piatkového (2.12.) hlasovania poslancov NR SR zákonodarcovia okrem iného mali rozhodnúť aj o kontroverznom návrhu zákona. "Cashback" by podľa informácií Novín PLUS TV JOJ mala podporiť koaličná Sme rodina výmenou za nižšie DPH v gastre. Zníženie DPH napokon potvrdil aj poslanec zo strany Za ľudí Juraj Šeliga.

Reč je o poslaneckom návrhu Milana Vetráka a Anny Andrejuvovej (obaja klub OĽaNO), o ktorom sa bude hlasovať v treťom čítaní. Pôvodný termín bol v piatok (2.12.), no poslanci na poslednú chvíľu presunuli termín hlasovania na utorok (6.12.). Opozícia v súvislosti s legislatívnym návrhom hovorí o ďalšej "atómovke" s neistými dopadmi. 

Aj napriek tomu, že ide o poslanecký návrh, stojí za ním ministerstvo financií pod vedením Igora Matoviča (OĽaNO). Bod sa mal prerokovať ešte počas novembrovej schôdze, no kvôli obštrukcii opozície ho preložili na december.

V prvom aj druhom čítaní zákon prešiel s podporou aj klubu Sme rodina. Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ má hnutie Borisa Kollára hlasovať za aj v treťom čítaní. Výmenou za to sa má schváliť zníženie DPH pre gastro podniky na 10 % na tri mesiace.

​V Národnej rade má byť predložený ako pozmeňovací návrh. "Áno, počul som, že takýto pozmeňovák má byť predložený," reagoval poslanec SaS Marián Viskupič pre Noviny PLUS TV JOJ. Informáciu, že v koalícii sa rozprávajú o krátkodobom znížení DPH pre gastro potvrdil aj šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš v relácii Na hrane. 

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) napokon v piatok oznámil, že koaličný trojlístok - OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí, sa dohodol na krátkodobom znížení DPH pre gastro i športoviská na štvrťrok. Dodal, že nižšia DPH by mohla ostať aj na trvalo. Podmienkou by bolo poctivé vykazovanie tržieb podnikov.

“Neviem o takej dohode. Ale je možné, že existuje niečo, o čom neviem,”  reagoval pre Noviny PLUS TV JOJ poslanec klubu OĽaNO Peter Kremský.

Opozícia hovorí jasné nie

Zdá za, že ani prípadná výmena za nižšie DPH opozičné strany nezlomí. Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) hovorí poslaneckému návrhu zákona jasné nie. "Viem si predstaviť 10 % DPH pre gastro, ale určite si neviem predstaviť, že by sme podporili túto atómovú zbraň pána Matoviča, čiže v tomto náš postoj ostane nemenný," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ.

Ani opozičná SaS sa návrh nechystá podporiť. "Cashback nijako nepodporíme. Je to zákon, ktorý má jediné správne riešenie - poslať ho do zabudnutia tým, že nebude schválený," reagoval pre Noviny PLUS TV JOJ poslanec SaS Marián Viskupič, ktorý v minulosti upozorňoval na viacero problémov spojených s návrhom zákona.

Poslanec Ľubomír Vážny zo Smeru-SD si podľa svojich slov nevie predstaviť dopady podobných nápadov. “Nepočul som o tom ešte. Neviem to ani zhodnotiť, lebo už toľko nezmyslov vypotili, že... to nikto nebude vedieť skontrolovať výdavky z rozpočtu," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ.

O čo v navrhovanom zákone ide?

"Tá predstava je taká, že napríklad vyhlási vláda Slovenskej republiky cez prijaté uznesenie, že každý zákazník v reštauráciách napríklad od januára do marca keď príde do reštaurácie tak z toho bločku, ktorý dostane za svoje služby, si po načítaní QR codu z toho, z toho bločku do svojho mobilu mobilného zariadenia mu automaticky príde na účet suma x," vysvetľoval minister financií počas rozpravy v pléne NR SR. 

Zákon však detailne neurčuje, pri akých službách by plat a koľko percent zo služby by vrátil. To by určovala vyhláška rezortu financií. Minister v Národnej rade povedal, že sa uvažuje napríklad o podpore reštaurácií vo večerných hodinách.

Súvisiace články

Najčítanejšie