Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Samosprávy dostanú kompenzačný balíček vo výške 300 miliónov eur: Zachránili nás od klinickej smrti, reaguje Chren
Zdielať na

Samosprávy dostanú kompenzačný balíček vo výške 300 miliónov eur: Zachránili nás od klinickej smrti, reaguje Chren

BRATISLAVA / Členovia občiansko-demokratickej platformy klubu OĽaNO informovali o výsledkoch prvých rokovaní s vládou. Samosprávy ako jeho výsledok získajú balíček pomoci na nasledujúci rok.

Požiadavky občiansko-demokratickej platformy OĽaNO sa podľa poslanca klubu Kristiána Čekovského pomaly začínajú plniť. Poslanec zopakoval hlavné požiadavky, ktoré poslanci žiadajú splniť. "Ohľadom týchto bodov prebiehajú rokovania s ministrom financií a premiérom," povedal Čekovský s tým, že posunutie termínu hlasovania vytvorilo priestor na naplnenie ich požiadaviek. 

Poslankyňa klubu OĽaNO Anna Mierna pripomenula podmienku v súvislosti s kompenzáciami nižších príjmov samopsráv. "Došlo k stretnutiu a následne ku kompromisu," povedala s tým, že dohoda bude do parlamentu predložená vo forme pozmeňujúceho návrhu. Rokovať sa o ňom má v utorok (5. 12.).

Starosta bratislavského Ružinova Martin Chren informoval, že rokovania s vládou boli produktívne a ich výsledkom je kompenzačný balíček. Podľa komunálneho politika tak zabránili "klinickej smrti" samosprávam.

​Kompenzačný balíček je vo výške 100 miliónov v budúcoročnom rozpočte na kompenzáciu samospráv a ďalších 200 miliónov ako kompenzácia cien za elektrinu. "Nie je to žiadne víťazstvo ani oslava, že samospráva bude zachránená," povedal primátor Trenčína Richard Rybníček. 

Čo platforma žiada

Občiansko-demokratické hnutie poslaneckého klubu OĽaNO vzniklo len pred niekoľkými mesiacmi. Jeho členovia žiadajú vládu, aby v prípade schvaľovania rozpočtu  pridali kompenzácie samosprávam za výpadok príjmov v súvislosti s vyšším daňovým bonusom a výdavkové limity, "prípadne zabezpečila takú dohodu s Európskou komisiou, ktorá neohrozí čerpanie financií z Plánu obnovy".

Po vyhlásení strany Za ľudí, ktorí výmenou za podporu rozpočtu žiadajú predradenie bodov zmeny trestného poriadku a trestného zákona, sa k tejto iniciatíve pridali.

Ako poslanci zdôraznili, parlamentom sa šíria hlasy, podľa ktorých koalícia rokuje s nezaradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu. Reč má byť o podpore rozpočtu výmenou za schválenie zákonov. "Rozpočet vám nepodporím," reagoval Taraba na sociálnej sieti.

Hlasovanie o rozpočte sa má konať v utorok (13.12.) dopoludnia. 

Najčítanejšie