Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
GP Žilinka uviedol Správu o stave prokuratúry: Kriminalita klesá, nadužívanie opravných prostriedkov zásadne odmietol
Zdielať na

GP Žilinka uviedol Správu o stave prokuratúry: Kriminalita klesá, nadužívanie opravných prostriedkov zásadne odmietol

BRATISLAVA / Do parlamentu dopoludnia prišiel aj generálny prokurátor Maroš Žilinka so Správou o stave prokuratúry. V úvode zdôrazňoval to, že GP má v Ústave SR špecifické postavenie rovnako, ako verejný ochranca práv. Upozorňoval, že GP musí kontrolovať OČTK, ale aj súdy.

Maroš Žilinka zdôrazňoval, že povinnosťou GP je podávať parlamentu Správu o stave prokuratúry. "Pôsobnosť prokuratúry tak, ako som spomenul, je do dôsledkov spomenutá v zákone v paragrafe 4," začal generálny prokurátor s tým, že inštitúcia si plní povinnosti nielen podľa zákonov, ale aj podľa Ústavy SR. 

Kriminalita na Slovensku klesá, tvrdí generálny prokurátor

Vývoj kriminality podľa Žilinkovej správy klesá, čo je dlhodobým trendom. Vybavenie trestných vecí mal narásť o viac než 7 %. "Pokiaľ ide o skladbu stíhaných osôb, tá sa dlhodobo v podmienkach Slovenskej republiky nemení. V 85 % sú to muži, mladistvých páchateľov je 5, 3 %," uvádzal generálny prokurátor. Poklesol aj počet recidivistov, ale Maroš Žilinka zdôraznil, že viac než 20 % je stále vysokým číslom.

Alkohol za volantom sa možno bude stíhať prísnejšie

Zároveň dodal, že stúpajú trestné činy, ktoré sú vykonané pod vplyvom iných omamných látok, než pod vplyvom alkoholu. V súvislosti s tým spomenul aj udalosť na Zochovej ulici v Bratislave, kde opitý vodič zabil päť študentov. Žilinka uviedol, že zvážil aj prepadnutie veci, ako je napríklad motorové vozidlo. 

"Dosť na tom, že podávanie návrhov zo strany prokurátorov v tejto veci má stúpajúcu tendenciu," zdôraznil Žilinka ďalej a pripomenul, že v súčasnosti musí s takýmto trestom súhlasiť aj páchateľ. Chce ísť však Českou cestou s tým, že takýto súhlas by nebol nevyhnutný. Maroš Žilinka prikázal prokurátorom, aby pristupovali k trestom o zákaze činnosti prísnejšie. Ak sú tieto tresty príliš mierne, mali by trvať na ich sprísnení.

Podiel alkoholu v prípade páchania trestnej činnosti mladistvých zostal na úrovni 8 %. Najviac trestných konaní voči mladistvým je v Košiciach a Prešove. "Sú to trestné činy proti iným právam a slobodám," uviedol Žilinka s dôrazom na to, že varovným prstom je nárast šírenia detskej pornografie. "Musím zdôrazniť vplyv kyberpriestoru," zdôraznil s tým, že zlyháva výchovne prostredie, ale aj rodina. 

Problémom je stále aj domáce násilie

V prípade domáceho násilia generálny prokurátor zdôraznil najmä závislosť obetí na agresorovi. Pripomenul, že môže ísť nielen o ekonomickú, ale aj psychickú závislosť. Akcentoval aj dôležitosť pocitu hanby v prípade obetí. Tieto všetky faktory vplývajú na to, že obete svoje podania často sťahujú a takpovediac kráčajú späť. 

Štátu sa darí v prípade zaisťovania majetku v prípade ekonomickej trestnej činnosti. Čo sa týka opravných prostriedkov, Žilinka zdôraznil, že tieto prostriedky používa v omnoho menšej miere, než tomu bolo v prípade jeho predchodcov. "Tým nechcem povedať, že oni ich používať nemali," poznamenal generálny prokurátor a doplnil, že často ide o porušenie funkčnej príslušnosti, ale aj o ďalšie faktory neopraviteľné v ďalšom konaní. 

Nakoľko sa o 11tej dopoludnia hlasovalo, podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽaNO) Žilinkovu Správu o stave prokuratúry prerušil, čo generálneho prokurátora rozhnevalo. Argumentoval, že NR SR čakal hodinu trištvrte. "Nemám inú možnosť," uviedol Grendel odvolávajúc sa na rokovací poriadok NR SR. "Jasné," poznamenal Maroš Žilinka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie