Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poznáme dvoch kandidátov na post GR SND: Drlička bude kandidovať znova, konkuruje mu bývalý štátny od Krajniaka
Zdielať na

Poznáme dvoch kandidátov na post GR SND: Drlička bude kandidovať znova, konkuruje mu bývalý štátny od Krajniaka

BRATISLAVA / Prihlášky do výberového konania sa odovzdávali do 5. decembra. Prekvapil Matej Drlička, ktorého ministerka z postu odvolala po nešťastnom slovníku. Prekvapil aj bývalý štátny tajomník od Krajniaka, v minulosti pôsobiaci aj na vnútre u Vladimíra Palka, Boris Ažaltovič.

Pre Noviny PLUS TV JOJ svoju kandidatúru Boris Ažaltovič potvrdil. "Áno, prihlásil som sa," povedal bývalý štátny tajomník. Svojou kandidatúrou šokoval aj Matej Drlička, ktorý musel z postu generálneho riaditeľa SND odísť po jeho nešťastných výrokoch na adresu bývalých sólistov Opery SND, ale aj na adresu politikov. V NR SR proti nemu stála väčšina parlamentného výboru pre kultúra a médiá. 

Kto je Boris Ažaltovič?

Ažaltovič študoval na Gymnáziu Pavla Horova v Michalovciach, následne vyštudoval právo na Bratislavskej vysokej škole práva v Bratislave - dnešná Paneurópska vysoká škola. V rokoch 1999 – 2002 pôsobil vo viacerých pozíciách na Ministerstve spravodlivosti SR za Jána Čarnogurského, vrátane asistentúry vedúcemu služobného úradu Danielovi Lipšicovi.

Následne v rokoch 2002 – 2006 pôsobil ako hovorca ministra vnútra SR Vladimíra Palka. V roku 2006 požadoval odstúpenie Pavla Hrušovského z postu predsedu KDH, ktorého bol členom.

V rokoch 2006 – 2020 pracoval ako konateľ a manažér vo viacerých spoločnostiach.[5] Od roku 2020 pracoval na MPSVR SR, pôvodne ako generálny tajomník služobného úradu, od júla 2020 ako štátny tajomník.[5] Z ministerstva odišiel na vlastnú žiadosť k 31.3.2022, keď ako hlavný dôvod uviedol opätovné odloženie dôchodkovej reformy vládnou koalíciou.

Ažaltovič bol v rokoch 2000 – 2002 tiež predsedom Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska. Od roku 2018 je miestnym poslancom v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto, zvolený za koalíciu SaS, OĽANO, KDH, SME RODINA, NOVA, OKS a ZZ-DÚ.[8] Ažaltovič v Bratislave od roku 2010 organizuje koncerty vážnej hudby Gesamtkunstwerk. 

Súvisiace články

Najčítanejšie