Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bývalý šéf SND Drlička: My sme krajina, kde sa nesúhlas s politickými rozhodnutiami vyjadruje poväčšine potichu
Zdielať na

Bývalý šéf SND Drlička: My sme krajina, kde sa nesúhlas s politickými rozhodnutiami vyjadruje poväčšine potichu

BRATISLAVA / Po tom, čo generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku odvolala ministerka kultúry, odchod oznámil aj zvyšok jeho tímu. Na tlačovej konferencii sa za svojho šéfa postavili všetky zložky divadla s apelom na ministerku, aby svoj krok zvážila. Zároveň však faktom zostáva to, že po svojich neuvážených a hanlivých výrokoch na medzinárodnej konferencii v Budapešti svoj post šéfa prvej divadelnej scény SR ponúkol ministerke sám.

"Včera bol môj posledný deň v pozícii generálneho riaditeľa SND. Kancelária je vyprázdnená a čaká na nového kastelána. Dočasne ním bude pán Jozef Švolík z Ministerstva kultúry. Nasledovať bude nové výberové konanie, z ktorého vzíde nová generálna riaditeľka, alebo nový generálny riaditeľ," napísal Drlička na svojom profile na sociálnej sieti. 

Dodal, že verí, že jeho nástupca bude známy čo najskôr, pretože SND je príliš veľký tanker aby sa plavil bez kapitána. "Naše reformy a ozdravné procesy mali svojich nepriateľov. Prirodzene. Žiadna reforma nie je nikdy prijatá jednohlasne a bez kriku. Ale priaznivcov zmeny bolo neporovnateľne viac a pozitívne dopady týchto zmien sme v posledných mesiacoch už mohli vidieť všetci," pokračoval ďalej s tým, že svoj odchod nepovažuje za porážku, ale vníma to skôr ako životnú lekciu. 

Podľa Drličku sa odkryli charaktery

"Posledné dni nám ukázali veľa. Odkryli sa charaktery, vyjasnili sa motivácie, divadlo a odborná verejnosť sa zjednotili, ale zjednotili sa aj poslanci… Kauza Budapešť by sa dala definovať ako prípadová štúdia toho, čo sa stane ak sa niekto pokúsi reformovať štátnu inštitúciu. Výsledkom štúdie je poznanie, že štát sa postará o to, aby sa reforma zastavila. Lenže štát nie je iba slovo. Štát sme my. Vláda a poslanci sú našim zrkadlom. My sme krajina, kde sa nesúhlas s politickými rozhodnutiami vyjadruje poväčšine potichu," uviedol ďalej s tým, že si o to viac váži, že bol svedkom toho, ako sa SND, odborníci z branže a osobnosti z rôznych oblastí nahlas postavili na stranu reformy.

"Dlhý potlesk zamestnancov SND počas nášho tlačového brífingu bol prejavom kultivovaného divadelného nesúhlasu s nekompetentným politickým zasahovaním do ich práce, do ich životov. Verím, že dnes je už každému jasné, že môj výrok v Budapešti, vystrihnutý a vytrhnutý z kontextu, nebol skutočným dôvodom môjho odchodu," napísal ďalej a dodal, že za všetkým bola malá skupina vyhodených zamestnancov. 

Podľa Drličku úradovali tí, ktorým dal výpovede

"Malá skupina bývalých zamestnancov a malá skupina poslancov NR SR pracovali dlhé mesiace na mojom konci. Bývalí zamestnanci dodávali do parlamentu klamlivé a manipulatívne informácie. Poslanci týmto klamstvám uverili, vytvorili im politické krytie a spustil sa brutálny nátlak na ministerku kultúry. Pani ministerka rozhodla. Ja osobne necítim zášť voči nikomu," pokračoval ďalej a spomenul aj to, že rozhodnutia jednotlivcov a vývoj charakterov si budem pamätať.

"Čo sa bude diať teraz? To nevie nikto. Tým, ktorí túto situáciu spôsobili je to úplne jedno. Politici riešia svoje mocenské spory a poslanci riešia už iba svoje politické hry. Od dnes už nemám dres SND. Ale za tie dva roky sa SND dostalo hlboko do mojej podstaty. Milujem toto divadlo, vnímam jeho unikátne postavenie v spoločnosti a verím v jeho reformovateľnosť," pokračoval ďalej dnes už bývalý GR SND Maatej Drlička. 

"Život ma, okrem iného, naučil, že šanca na úspech je podmienená aj správnym načasovaním. Toto zjavne nebol správny čas... Ďakujem vám, kolegyne a kolegovia za vašu prácu, dôveru, priateľstvo a v posledných dňoch aj obrovskú podporu. Ďakujem vám, milé diváčky a milí diváci, že vnímate dôležitosť kultúry a umenia v našej spoločnosti. Ďakujem vám všetkým, s ktorými som počas uplynulých dvoch rokov prišiel do kontaktu s cieľom urobiť SND lepším divadlom," uzavrel svoju rozlúčku na sociálnej sieti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie