Jasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Vláda Eduarda Hegera padla. Takto hlasovali poslanci
Zdielať na

Vláda Eduarda Hegera padla. Takto hlasovali poslanci

BRATISLAVA / Poslanci vyslovili nedôveru vláde Eduarda Hegera.

Za pád vlády hlasovalo 78 zo 150 prítomných poslancov. Výsledky hlasovanie konkrétnych poslancov nájdete v galérii.

​Legenda: (Z) Za hlasovalo, (P) Proti hlasovalo, (?) Zdržalo sa hlasovania, (N) Nehlasovalo

"Milí kolegovia, poslednýkrát apelujem a prosím všetkých demokratických poslancov, ktorým záleží na budúcnosti našich detí, nepovaľte vládu," povedal šéf klubu OĽaNO Michal Šipoš. Dodal, že poslanci klubu sa hlasovania o vyslovení nedôvery vláde nezúčastnia.

"Bol som doslova v poslednej minúte zavolaný premiérom, kde mi bolo oznámené, že Igor Matovič podá demisiu a je na ceste k prezidentke," povedal šéf SaS Richard Sulík. Povedal, že poslanecký klub mu chcel vyhovieť.

Názor zmenili až po údjanom incidente. "Minister prišiel k prezidentke, podpísal demisiu a potom to jej pracovníkovi vytrhol z rúk," dodal s tým, že minister financií to "triumfálne zaklincoval". Prezidentský palác tento incident potvrdil. 

Šéf NR SR Boris Kollár sa v menej klubu Sme rodina občanom ospravedlnil a povedal, že dáva poslancom voľnú ruku.

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) na úvod predložil procedurálny návrh na predsunutie hlasovania o zmene Ústave. Jej schválením by si poslanci zabezpečili možnosť ukončiť volebné obdobie predčasne. Za zmenu poradia hlasovalo 74 poslancov, neschválili ho. Proti boli aj dvaja odídenci z koalície Ján Krošlák a Patrick Linhart aj koaličný poslanec Juraj Šeliga.

Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš zároveň požiadal o 30-minútovú prestávku na rokovanie poslaneckých klubov, čo vyvolalo nahnevaný krik opozičných poslancov. Predseda NR SR Boris Kollár mu napokon udelil 20-minútovú prestávku. Zopakoval sa tak utorkový scenár. "Určite nepodporím presúvanie termínu odvolávania vlády," povedal opozícii šéf parlamentu.

"S Tarabom ja žiadne dohody nerobím a nebudem robiť," napísal na sociálnej sieti poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) počas prestávky.

Pôvodné hlasovanie sa malo konať v utorok (13.12.), poslanci ho však presunuli o dva dni. Spravili tak pomocou procedurálneho návrhu poslanca OĽaNO Michala Šipoša, ktorý podporilo 76 poslancov. Za hlasovali aj tarabovci, bez ich hlasov by termín nebolo možné posunúť. 

Koaličné strany si tak vzali dva dni na rokovania o svojej budúcnosti, V kuloároch sa šírili informácie o viacerých možnostiach ďalšieho vývoja, jednou z nich bola napríklad aj demisia samotného premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO).

​Niekoľko hodín pred hlasovaním však napokon dal minister financií Igor Matoviča (OĽaNO) ultimátum pre SaS. Ponúkol svoju demisiu výmenou za stiahnutie návrhu na vyslovenie nedôvery vláde a podporu rozpočtu.

"Demisia Igora Matoviča nemala byť len hypotetickou možnosťou, ale mala byť aj skutočne podaná. Dosť bolo chaosu. Odmietame sa na tom podieľať," reagoval líder SaS Richard Sulík.

Líderka Za ľudí a ministerka investícií Veronika remišová reagovala, že "osobné animozity, politické obchody a boje prestreli červený koberec zlu".

Po Jánovi Krošlákovi a Martinovi Borguľovi zároveň ďalší poslanec Sme rodina Patrick Linhart odišiel z koalície, aby podporil hlasovanie za pád vlády. Túto možnosť podľa svojich slov preferovali aj tarabovci. Nezaradený poslanec Tomáš Taraba zároveň odmietol dohady o opätovnom posune hlasovania.

​Podporu vyslovenia nedôvery vláde deklarovali viacerí nezaradení poslanci, napríklad Tomáš Valášek (PS) či Slavěna Vorobelová. Nezaradený poslanec Miroslav Kollár (Spolu) počas víkendovho snemu Spolu oznámil, že bude hlasovať proti.

Do parlamentu návrh predložila opozičná SaS, podpísali ho aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho. 

Najčítanejšie