Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Sulík si vie predstaviť novú parlamentnú 76-tku, Pellegrini chce voľby najneskôr v júni. Postoju SaS nerozumiem, tvrdí
Zdielať na

Sulík si vie predstaviť novú parlamentnú 76-tku, Pellegrini chce voľby najneskôr v júni. Postoju SaS nerozumiem, tvrdí

BRATISLAVA / Opozičná SaS aj mimoparlamentný Hlas-SD reagovala na hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde. Medzi stranami, ktoré sa pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde podpísali, vládne rozpor v predstave, aký by mal byť ďalší postup.

"Konečne, to je to slovo, ktoré najlepšie vystihuje dnešný večer," začal Sulík. Dodal, že koalícia stratila dôveru nielen v rámci ľudu ale aj parlamentu. Zdôraznil, že za pád vlády hlasovali traja koaliční poslanci, čo ako zdôraznil, nie je bežné.

Líder SaS dodal, že vláda, i tá menšinová, sa dá udržať. "Na stole máme teraz tri scenáre. Po prvé je to ľubovoľná dohoda tu v parlamente, ktorá bude postavená na rekonštrukcii vlády," povedal s tým, že druhou alternatívou je úradnícka vláda a tou treťou sú predčasné voľby, ktoré ale ekonomickí liberáli nepreferujú.

Sulík zároveň zopakoval to, že líder OĽaNO podpísal svoju demisiu a následne dokument vytvrhol. Incident medzičasom potvrdil aj prezidentský palác. SaS je pripravená podporiť rekonštrukciu vlády i možnosť vymenovania úradníckej vlády. Hlavnú úlohu v rozhodovaní má podľa neho momentálne prezidentka Zuzana Čaputová.

​Sulík zároveň odmietol, že sa vráti do vlády. Podľa jeho informácií má dôjsť ku konzultáciám s hlavou štátu.

Hlas-SD preferuje predčasné voľby

Predseda mimoparlamentného Hlasu Peter Pellegrini povedal, že ľudia dostali pád vlády ako darček pod vianočný stromček. Skonštatoval, že už samotný proces ukazuje, ako súčasná vláda funguje. "Nevedia ani elegantne padnúť," skonštatoval. 

Podľa Pellegriniho bolo bolo prezieravé, že práve Hlas-SD sa pri návrhu pridal k ekonomickým liberálom. Pellegrini si myslí, že v prípade, ak by sa spojili s inou opozičnou stranou, návrh by nebol úspešný.

"Veľmi ma mrzí, že kolegovia zo Smeru nám pri každej príležitosti odkazovali, akí sme babráci, že sme sa pod návrh podpísali," povedal. Slová Sulíka o možného vzniku novej vlády odmieta.

Hlas v súvislosti s tým podporí návrhu na zmenu Ústavy, ktorá umožní predčasné rozpustenie parlamentu. Podľa jeho slov by mal následne predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) zvolať stretnutie s predsedami politických strán a dohodnúť sa na termíne predčasných volieb.

"Termín september alebo október je absolútne neprípustný," myslí si. Vysvetlil to tým, že na jeseň je potrebné zostavovať rozpočet. Preto bude Hlas-SD preferovať najneskôr júnový termín.

Súvisiace články