Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Občiansko-demokratická platforma odchádza z klubu OĽaNO: Ďalšie mesiace budú o spájaní, tvrdí Budaj
Zdielať na

Občiansko-demokratická platforma odchádza z klubu OĽaNO: Ďalšie mesiace budú o spájaní, tvrdí Budaj

BRATISLAVA / Občiansko-demokratická platforma informovala o odchode z klubu OĽaNO.

Poslanec Kristián Čekovský povedal, že v minulosti presadzovali spoluprácu demokratických strán či vyhradiť sa voči spolupráci s extrémistami. "V rámci našej platforme sme hľadali spôsoby, ako tomu zabrániť," povedal Čekovský k návrhu SaS na vyslovenie nedôvery vláde.

"Po následnom zvážení sme sa rozhodli, že nebudeme ďalej pokračovať v klube OĽaNO," povedal Čekovský s tým, že ich účasť v klube mala zmysel, kým mali dopad na jeho rozhodnutia, čo sa podľa neho nestalo.

Pre odchod sa rozhodli už niekoľko týždňpv dozadu. "O našich zámeroch sme približne pred mesiacom informovali premiéra," povedal s tým, že kvôli udalostiam v parlamente toto rozhodnutie odložili.

"Ešte dnes sa poslanci ohlásili na poslanecký klub, ktorý bude o 19. hodine," povedal minister životného prostredia v demisii Ján Budaj, čím chce dať najavo, že sú otvorení budúcej spolupráci. Vie si predstaviť vytvorenie širokej platformy, ktorá bude vytvárať hrádzu voči vládam v minulosti.

Samotný pád vlády podľa Budaja paradoxne zapríčinili tri hlasy poslancov, ktorí patrili do koalície. V budúcnosti chce plniť volebné sľuby. "Demokrati už 20 rokov nedokončili svoje volebné obdobie," upozornil minister v demisii.

​Pozeráme sa podľa neho na nebezpečnú vlnu, ktorá "Slovensko môže zmiesť aj z EÚ". Udalosti posledných dní podľa neho ukázali varovný signál, že je potrebné spozornieť. "Musíme urobiť oveľa viac, než iba čakať so založenými rukami," dodal minister v demisii.

"Spolupracuje s nami poslanec Klus aj Šeliga," povedal s tým, že diskutujú aj napríklad s nezaradeným poslancom Miroslavom Kollárom (Spolu-OD). Dodal, že do najbližších volieb sa treba spájať. "A to bude pre budúce dni a týždne náš program," povedal Budaj a oznámil vstup nezaradeného poslanca Jána Mičovského do platformy.

Súvisiace články

Najčítanejšie