Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vláda má budúci týždeň schváliť rozpočet aj novelu ústavy. Linhart sa stavia na zadné, nespokojných môže byť viac
Zdielať na

Vláda má budúci týždeň schváliť rozpočet aj novelu ústavy. Linhart sa stavia na zadné, nespokojných môže byť viac

BRATISLAVA / V Národnej rade môže byť opäť problém. Zmena Ústavy, ktorá by umožnila skrátiť volebné obdobie a tým pádom aj predčasné voľby je otázna. V piatok pre neúčasť predkladateľov zákonov, podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) schôdzu po pár minútach ukončil.

Aktuálna 78. schôdza Národnej rady (NR) SR by mala pokračovať v pondelok (19. 12.) od 13.00 h. Poslanci by sa mali venovať bodom z dielne rezortov zdravotníctva a životného prostredia. Na programe majú aj niekoľko ďalších neprerokovaných návrhov.

S rozpočtom to bude náročné

Na poslancov však stále čaká štátny rozpočet. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) chce, aby sa počas týždňa prijal. Upozornil, že ak nebude prijatý, nebude si môcť plniť vláda záväzky voči zdravotníkom či občanom, ani garantovať ceny energií.

Opozícia však žiada v rozpočte niekoľko zmien, aby ho mohla podporiť. SaS návrh zhodnotila ako nafúknutý, populistický a predvolebný, poukazovala najmä na extrémne vysoký deficit. Problémom sú aj chýbajúce výdavkové limity a opozícii nevyhovuje ani to, že väčšina peňazí "navyše" skončí v područí Igora Matoviča. Ten by však už nemal prinášať atómovky, pretože kroky vlády bude po vyslovení nedôvery v parlamente, schvaľovať prezidentka Zuzana Čaputová. 

Problém zrejme bude aj s novelou Ústavy SR

Počas týždňa by sa mohlo rozhodnúť aj o novele Ústavy SR v súvislosti s možnosťou skrátiť volebné obdobie parlamentu. Na programe schôdze je stále návrh z dielne Sme rodina, ktorý je aktuálne v druhom čítaní. Pozmeňujúci návrh, ktorý z novely vylučuje referendum, pochádza z dielne Márie Kolíkovej. 

S týmto návrhom však má problém strana Hlas-SD a Diskutovalo sa aj o otázke potrebných hlasov na prípadné skrátenie volebného obdobia, Smer-SD hovorí o 76, viacerí poslanci však trvajú na potrebe 90 hlasov. Argumentujú určitou mierou stability.

Linhart sa stavia na zadné

"Štátny Rozpočet nepodporím, pokiaľ v ňom nebudú explicitne vyčlenené sľúbené finančné prostriedky pre dokončenie aplikácie Potravinový Semafor, ako aj už odsúhlasené financie vo výške 40 miliónov eur, určené pre zlepšenie stravovania v školách, nemocniciach a DSS-kách, čiže ako sa uvádza v predloženom zákone o KOR (Krátkodobých Odbytových Reťazcoch), na ktorom sme od leta pracovali spoločne s ministerstvom pôdohospodárstva a s medzirezortnou pracovnou skupinou," uviedol poslanec, ktorý minulý týždeň opustil poslanecký klub Sme rodina a hlasoval za vyslovenie nedôvery vláde.

Zdôraznil, že táto sľúbená finančná pomoc, určená pre zabezpečenie dodávania nielen kvalitných a testovaných, ale aj cenovo dostupných slovenských potravín do obchodov, škôl, nemocníc a DSSiek je v novom rozpočte nepostrádateľná. Podľa poslanca, bez explicitného vyčlenenia finančného budgetu pre kvalitné, slovenské a testované potraviny, štátny rozpočet v momentálnej podobe nedostane jeho hlas.

"Sľubov som sa už za tie roky napočúval dosť a na základe negatívnych skúseností s ich dodržiavaním u pána Matoviča a jeho strany OĽANO už uverím len tomu, čo je na papieri. Preto ak chcú mať za nový štátny rozpočet môj hlas, vedia, čo majú urobiť," pokračoval Patrick Linhart. 

Dodal, že v inom prípade jeho hlas nedostanú. "A po mojom hlasovaní o vyslovení nedôvere vláde už vedia, že neustúpim a že to myslím smrteľne vážne. Bez špeciálneho vyčlenenia financií, kde bude explicitne napísané, že financie sú určené pre KOR a Potravinový Semafor, za mnou ani len žiadať o podporu nechoďte," uzatvoril nespokojný exkoaličný poslanec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie