Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Opäť chaos v parlamente? Národná rada zajtra končí s rokovaním, do lavíc sa vrátia až 10. januára
Zdielať na

Opäť chaos v parlamente? Národná rada zajtra končí s rokovaním, do lavíc sa vrátia až 10. januára

BRATISLAVA / Národná rada sa zrejme zajtra stretne v tomto roku naposledy. Po grémiu o 17tej to potvrdil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Rozpočet sa bude musieť vrátiť na prepracovanie, pretože v aktuálnom znení a stave, v akom ho do NR SR predložil minister financií Igor Matovič (OĽaNO), by neprešiel.

Poslanecké grémium, ktoré malo byť ráno o 10tej, sa nakoniec uskutočnilo až po 17tej hodine. Riešiť sa na ňom pritom mali zásadné témy, ako zmena ústavy, ale aj podmienky predčasných volieb či štátny rozpočet. K tomu sa však z vyjadrenia Borisa Kollára vôbec nedostali, resp. je možnosť, že zmenu Ústavy a teda aj možnosť skrátenia si funkčného obdobia, sa nateraz nevyriešila. Parlament má pritom deadline do konca januára, inak prezidentka vymenuje úradnícku vládu.

Schôdza v NR SR pokračuje termínovanými bodmi ministrov Jána Budaja (OĽaNO) a Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO). Práve tieto legislatíve návrhy sa presunuli z piatka, kedy bola v pléne NR SR mimoriadne nízka poslanecká účasť, pričom chýbali aj predkladatelia legislatívny návrhov z radov poslancov. Dôsledkom bolo prepadávanie bodov. Podpredseda NR SR Peter Pčolinský (Sme rodina) tak rokovanie po pár minútach ukončil. 

Podľa viacerých poslancov bola aj dnešná situácia neistá, pretože nie je zrejmé, ako bude NR SR pokračovať po termínovaných bodoch ministrov a dokonca pripúšťajú, že sa schôdza bude musieť napokon prerušiť znova. Po otvorení schôdze sedelo v pléne do 15 poslancov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie