Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Parlament rokoval len niekoľko minút: Pokračovať sa bude v pondelok po porade lídrov strán
Zdielať na

Parlament rokoval len niekoľko minút: Pokračovať sa bude v pondelok po porade lídrov strán

BRATISLAVA / Deň po páde vlády malo pokračovať rokovanie NR SR. Peter Pčolinský (Sme rodina) ho však predčasne ukončil, v sále totiž chýbali predkladatelia návrhov.

Spočiatku to vyzeralo, že schôdza bude deň po páde vlády riadne pokračovať. Pčolinský, ktorý ju viedol, v úvode požiadal o presun bodov ministra životného prostredia Jána Budaja a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského.

"Dnes budeme pokračovať rokovaním o ďalších bodoch. Predpokladám, že všetko prepadne, ale treba si to povedať na záznam," povedal Pčolinský v pléne. Rozprava o prvých desiatich bodov, ktoré malo plénum prerokovať, sa neotvorila. V sále totiž nesedel nikto z predkladateľov.

"Navrhujem ukončiť tento rokovací deň a pokračovať budeme v pondelok o 13.00. Dovtedy sa dohodne v rámci politických strán ďalší postup," povedal Pčolinský s tým, že v pondelok (19.12.) by mohli prerokovať body, na ktorých bude všeobecná dohoda. Prerušil tak rokovanie NR SR.

Pád vlády podporilo 78 poslancov

Vo štvrtok (15.12.) sa konalo hlasovanie o páde vlády, čo podporilo 78 poslancov. Rozhodnutiu predchádzala 20-minútová prestávka aj poslanecké grémium. Počas neho šiel líder OĽaNO Igor Matovič podať demisiu, čo by vytvorilo priestor na rokovanie o ďalších krokoch, no napokon ju vytrhol z rúk vedúceho kancelárie. 

Ďalší postup je nateraz nejasný. O 13.30 má prezidentka Zuzana Čaputová prijať demisiu vlády Eduarda Hegera a informovať o ďalšom postupe. V súčasnosti sú tri možnosti - nová parlamentná 76-tka, úradnícka vláda alebo predčasné voľby.

V galérii si môžete pozrieť, ktorí poslanci hlasovali za pád vlády.

Súvisiace články

Najčítanejšie