Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Niektoré rezorty rozdávali státisíce, iné nedali na koncoročných odmenách zamestnancom ani cent
Zdielať na

Niektoré rezorty rozdávali státisíce, iné nedali na koncoročných odmenách zamestnancom ani cent

BRATISLAVA / Šetriť. Aj to je slovo, ktoré  je počuť čoraz častejšie v súvislosti s energetickou krízou. Práve kvôli nej viaceré ministerstvá avizovali šetrenie, ceny energií sa totiž počas tohto aj nasledujúceho roka šplhajú do rekordných výšok.

V súvislosti s tým prijali viaceré verejné inštitúcie opatrenia v súvislosti s kúrením v budovách. Príkladom šlo viacero ministerstiev, ale aj Národná rada SR. Rezort školstva zas pracovníkom nariadil voľno v piatok 18. novembra, teda deň po štátnom sviatku. Zamestatnci si tak užili predĺžený víkend a správcovia budov sa nemuseli zaťažovať kúrením ai svietením.

Zaujímalo nás preto, či sa jednotlivé rezorty pokúšali šetriť aj na koncoročných odmenách. Oslovili sme preto všetky rezorty s otázkami, koľko na koncoročných odmenách rozdali a či v porovnaní s minulým rokom šetrili.

Ministerstvo spravodlivosti pre Noviny PLUS TV JOJ reagovalo, že počas roka rozdalo svojim zamestatnoncom dokopy tri druhy odmien - v máji, auguste a novembri. Na tie koncoročné minuli vyše 290-tisíc eur, ktoré sa rozdelili medzi 359 zamestnancov. Na osobu sa priemerne vychádza odmena 809 eur. 

Niektoré rezorty odmeny nerozdávali

Rezort diplomacie, zdá sa, svojich zamestatncov počas koncoročnej výplaty nepotešil. Tlačové oddelenie nám totiž odkázalo, že ministerstvo “nevypláca zamestnancom žiadne plošné odmeny, ani žiadny 13., resp. 14. plat”. 

“V podmienkach rezortu sa v priebehu celého roka využíva princíp individuálnych mimoriadnych odmien zamestnancom v súvislosti s kvalitným plnením služobných a pracovných úloh vykonávaných nad rozsah činností vyplývajúcich z ich opisu pracovných činností alebo za riešenie významných konkrétnych úloh a projektov,” dodalo tlačové oddelenie rezortu.

​Vianočné odmeny nedostali ani zamestnanci ministerstva financií. “Služobný úrad Ministerstvo financií SR vypláca zamestnancom odmeny individuálne v priebehu celého roka, a to za priebežné kvalitné plnenie služobných a mimoriadnych úloh a na základe služobného hodnotenia v súlade so zákonom o štátnej službe,” reagovalo tlačové oddelenie s dodatkom, že zamestnanci dostávajú odmeny napríklad aj pri životých jubileách, odchode do starobného dôchodku či plnení mimoriadnych úloh.

Rozdávali z toho, čo ušetrili

Ministerstvo životného prostredia svojim zamestnancom viac než 896-tisíc eur. Ako informoval tlačový odbor, išlo to z ušetrených prostriedkov. “Odmena bola poskytnutá 522 zamestnancom za kvalitné plnenie služobných úloh alebo za vykonanie služobných úloh nad rozsah činností vyplývajúcich z opisu štátnozamestnaneckého miesta, respektíve za kvalitné vykonávanie pracovných činnosti alebo za vykonanie práce presahujúcej rámec pracovných činností vyplývajúcich z dohodnutého druhu,” dodali. 

​Rezor dodal, že v porovnaní s minulým rokom ide o približne 25 % viac financií investovaných do koncoročných odmien. “V porovnaní s minulým rokom sa však MŽP SR významne navýšili kompetencie  v nadväznosti na viaceré legislatívne úlohy, predovšetkým v oblasti národných parkov,  implementácie plánu obnovy a odolnosti, v rámci agendy zmeny klímy  či obehového hospodárstva," odkázali nám z tlačového oddelenia.

"Z celkového hľadiska vo vzťahu k miere inflácie na Slovensku (cca 15 %) možno konštatovať, že reálne navýšenie odmien v roku 2022 oproti roku 2021 bolo o 10 %,” dodalo tlačové oddelenie.

Prilepšili si aj policajti či hasiči

Ministerstvo vnútra má medzi svojimi zamestnancami okrem úradníkov aj mužov zákona, hasičov či horských záchranárov. Práve im, vrátane civilných zamestnancov rezortu, bolo vyplatených dokopy takmer 32,5 miliónov eur v rámci koncoročných odmien. Predchádzajúci rok rezort rozdelil 29,3 miliónov eur.

​Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatilo odmeny vo výške takmer 174-tisíc eur dokopy pre 137 zamestnancov. Odmenu dostali tí, ktorí sa podieľali na príprave procesov, aktivít a legislatívnych návrhov súvisiacich najmä s Plánom obnovy.

Rezort pôdohospodárstva rozdával v rámci výplaty za október. Dokopy ide o výšku viac než 799-tisíc eur. "Odmeny dostalo celkom 387 zamestnancov v závislosti od kvalitného plnenia služobných a pracovných úloh. Vianočné, koncoročné odmeny, ani 13. platy MPRV SR zamestnancom nevypláca," reagoval tlačový odbor.

​Odmeny vo výške vyše 510-tisíc eur vyplatilo aj ministerstvo hospodárstva, dostalo ich dokopy 329 zamestnancov rezortu. "Odmeny boli vyplácané v súlade s legislatívou na základe kvalitného plnenia služobných úloh, za vykonanie úloh nad rozsah činností vyplývajúcich z opisu štátnozamestnaneckého miesta, či za splnenie mimoriadnych úloh. Pokiaľ ide o tzv. trináste platy, tieto MH SR nevyplatilo, resp. neudelilo," reagoval tlačový odbor.

Rezort hospodárstva svojim zamestnancom odmeny vyplácal aj individuálne v rámci dobrých pracovných výsledkov či pri dosiahnutí životného jubilea.

Rezorty zdravotníctva, investícií, dopravy, obrany, školstva a kultúry do uzávierky článku na naše otázky nereagovali.

Najčítanejšie