Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Teroristický čin, parlamentné prestupy či pád vlády: Aj tieto udalosti dominovali roku 2022
Zdielať na

Teroristický čin, parlamentné prestupy či pád vlády: Aj tieto udalosti dominovali roku 2022

BRATISLAVA / Vybrali sme pre vás udalosti, ktoré hýbali Slovenskom počas roku 2022.

Január

V súčasnosti sa spoločnosť zaoberá najmä energetickou krízou či vojnou na Ukrajine, no na začiatu roka občania riešili úplne iné problémy. Január sa niesol v znamení otvárania kultúry, pričom šlo o režim OP s maximálnou kapacitou 50 ľudí, proti čomu protestovali samotní umelci.

Február

Vo februári spoločnosťou dominovala napätá situácia medzi Ruskom a Ukrajinou. Tá napokon vyvrcholila 24. februára, keď Rusko zautúčilo na nášho východného suseda. V reakcii na to vyhlásil prezident Volodymyr Zelenskyj stanné právo. Mimoriadne vystúpili aj predseda vlády Eduard Heger a prezidentka Zuzana Čaputová. 

"Volal mi práve prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho prvé slová boli „Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov aj civilistov," uviedla prezidentka.

Marec

Krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine sa na ministra vnútra Romana Mikulca zniesla spŕška kritiky. Dôvodom bola pomoc utečencom na našej východnej hranici. V súvislosti s tým totiž získala zákazku eventová agentúra prepojená na OĽaNO. Samotný minister sa bránil, že s kauzami Smeru sa to nedá porovnať a odmietol svoj odchod z rezortu. Opozícia sa ho síce pokúsila odvolať, no ustál to.

Apríl

Najvyšší súd rozhodol o tom, že predseda strany ĽSNS Marian Kotleba je vinný z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Reč je o kontroverznom šeku v hodnote 1488 eur. Kým špecializovaný trestný súd ešte v roku 2020 rozhodol o nepodmienečnom treste 4 roky a 4 mesiace, najvyšší súd ho zmiernil na podmienečný trest. Kotleba síce za mreže neputoval, no keďže bol odsúdený za úmyselný trestný čin, prišiel o poslanecký mandát.

Máj

Parlament schváli rodinný balíček ministra financií Igora Matoviča. Ten obsahoval viacero sporných bodov, kvôli ktorým panovala v koalícii hustá atmosféra. Okrem iného ani vtedajší koaličný partner SaS totiž s jeho prijatím nesúhlasil. Napokon zakročila hlava štátu, keď zákon vetovala. 

Jún

Aj napriek tomu, že za východnými hranicami zúri vojna a na svete pretrváva energetická kríza, niektorí poslanci v NR SR majú zrejme iné problémy. Príkladom je poslanec za klub OĽaNO György Gyimesi, ktorý sa spojil s nezaradeným poslancom Tomášom Tarabom (Život-NS) a do parlamentu predložili návrh zákona, ktorý by zakázal vyvesovať dúhové vlajky na úradných budovách.

Júl

Mesiac, kedy si Peter Pellegrini vypýtal financie na chod svojej strany, ktorá nemá nárok na príspevok od štátu. Od Smeru-SD sa Pellegriniho 11tka totiž oddelila až po voľbách. Peter Pellegrini si vtedy v jednej z diskusných relácií vypýtal od ľudí aj príspevky v sume 500 či 1000 eur. Podľa kritikov tieto slová ukázali, ako veľmi je expremiér odtrhnutý od reality. 

August

Poslanecký klub OĽaNO nútene opustila poslankyňa Romana Tabák, ktorá sa preslavila trapasmi, bitkou s poslankyňou Bittó Cigánikovou, ale aj kúpaním sa v horskom potoku. Tabák zamierila k Borisovi Kollárovi do poslaneckého klubu hnutia Sme rodina.

September

Vládu po dvoch mesiacoch krízy opusila strana SaS. Podmienkou zotrvania v koalícii bolo to, aby Igor Matovič odišiel nielen z kresla ministra financií, ale z celej vlády. OĽaNO to celé dva mesiace odmietalo s tým, že Igor Matovič už ústupok urobil v momente, keď opustil kreslo predsedu vlády. 

Október

Po odchode SaS z koalície, a tým pádom aj vlády, sa mesiace diskutovalo o tom, že medzi OĽaNO a poslancami okolo Tomáša Tarabu, ktorí prišli po parlamentu na kandidátke fašistickej ĽSNS, je tichá dohoda o podpore vlády. Tarabovci pomohli OĽaNU prelomiť veto hlavy štátu, ale aj podržali v kresle ministra financií Igora Matoviča. 

November

Po teroristickom útoku na Zámockej ulici v Bratislave, kde o život prišli Juraj a Matúš, vláda sľubovala legislatívne riešenie, ktoré by pomohlo LGBTQI+ komunite. Slová sa ani do konca roka nepretavili v činy, ale minister financií Igor Matovič sa na sociálnej sieti mal potrebu ozvať s tým, že je heterosexuál. Reagoval tak na rôznych predstaviteľov z médií, ktorí sa k LGBTQI+ komunite priznali verejne. 

Poslanec OĽaNO Róbert Halák vyradil NR SR na dva týždne, pretože zle zapojil kábel. Zlé jazyky však tvrdili, že tento krok koalícii vyhovoval, lebo menšinová vláda nemala dostatočnú podporu pre zákony v parlamente. 

December 

Na sklonku roka sa udialo niekoľko dramatických situácií. SaS a Hlasu-SD sa na mimoriadnej schôdzi podarilo vysloviť nedôveru vláde Eduarda Hegera a vzápätí sa začalo jednať o schválení rozpočtu. Páde vlády sa dalo predísť, ak by minister financií Igor Matovič (OĽaNO) podal demisiu. Do paláca sa síce vybral, listinu podpísal, ale následne došlo k späťvzatí z rúk šéfa kancelárie prezidentky Zuzany Čaputovej. K odvolaniu ministra Matoviča napokon došlo, keďže išlo o podmienku schválenia rozpočtu zo strany SaS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie