Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vo veku 68 rokov zomrel europoslanec a člen Smeru-SD Miroslav Číž
Zdielať na

Vo veku 68 rokov zomrel europoslanec a člen Smeru-SD Miroslav Číž

BRATISLAVA / Vo veku 68 rokov zomrel europoslanec a člen Smer-SD Miroslav Číž.

Strana o tom informovala na sociálnej sieti. "Dnes nás v ranných hodinách navždy opustil náš skvelý kamarát, kolega a na verejnosti rešpektovaný odborník a politik Miroslav Číž," informoval Smer-SD.

​Číž bol jedným zo zakladajúcich členov strany, posledné roky zároveň pôsobil aj ako europoslanec. "Aj v Európskom parlamente vždy hlasoval a presadzoval záujmy Slovenska," napísala strana.

"Dovoľte mi vysloviť úprimnú sústrasť rodine a blízkym poslanca EP Miroslava Číža. Slovenskú politiku opustil môj priateľ, človek oddaný sociálno - demokratickým hodnotám, ktorý vždy zastupoval národnoštátny záujem na pôde európskeho parlamentu," reagoval líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. 

"Z generácie zakladajúcich členov Smeru a mojich priateľov dnes ráno odišla ďalšia osobnosť - Miro Číž. Intelektuálny dubisko. Kto ho poznal, vie, o čom hovorím. Súčasne nádherný nepraktický bonviván milujúci život," reagoval šéf Smeru-SD Robert Fico.

"Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti so správou o úmrtí dlhoročného poslanca Národnej rady SR a Európskeho parlamentu Miroslava Číža vyjadruje úprimnú sústrasť jeho rodine, blízkym a spolupracovníkom," uviedol hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej Martin Strižinec.

Politik v minulosti dlhodobo pôsobil v slovenskom parlamente. Zastupoval post podpredsedu NR SR, pôvobil aj v ústavnoprávnom, imunitno-mandátovom či kultúrnom výbore NR SR. 

Smer-SD získal vo voľbách do europarlamentu 3 mandáty, namiesto Číža by tak podľa volebných výsledkov mala nastúpiť Katarína Roth Neveďalová.

Súvisiace články

Najčítanejšie