Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dzurinda zrejme stranu nezaloží a použije Spolu. Urobiť z neho tvár projektu, by bola chyba, reaguje Štefančík
Zdielať na

Dzurinda zrejme stranu nezaloží a použije Spolu. Urobiť z neho tvár projektu, by bola chyba, reaguje Štefančík

BRATISLAVA / Základnou platformou pre nový projekt Mikuláša Dzurindu by sa mohla stať strana Spolu a Miroslav Kollár priznal, že premýšľa aj o zmene názvu strany.

Opoziční poslanec, exprimátor Hlohovca, ktorý do parlamentu prišiel na kandidátke strany Za ľudí predostrel svoje plány v Denníku N. "Vzhľadom k odvolaniu vlády je nám jasné, že čas sa skrátil. Preto sme momentálne v štádiu, keď podľa mňa preskočíme bod jeden, teda založenie samostatného projektu Mikuláša Dzurindu. Skôr sa rozprávame o tom, ako spojiť existujúcu štruktúru strany Spolu s jeho politickým projektom," povedal Miroslav Kollár v predmetnom rozhovore. 

Nemali by mať veľké oči, reaguje politológ

Podľa politológa Radoslava Štefančíka je ťažko povedať, či je strana, ktorá je preferenčne na úrovni štatistickej chyby, správnym adeptom. "Zatiaľ majú väčšie ambície, ako preferencie. Nie je však možné vylúčiť, že by 5 % potrebných na vstup do parlamentu prekročia," uviedol Štefančík. 

Rozhodujúce podľa odborníka bude aj to v akej pozícii bude Mikuláš Dzurinda, ktorý by v zákulisí mohol byť dôležitý hráč a to najlepšie čo sme tu mali, ale urobiť z neho tvár projektu by bolo chybou a to nielen pre Gorilu, ale aj pre vláčiky a ďalšie kauzy, ktoré sa s jeho vládou v minulosti spájali. 

Na základe nových politických subjektov politológ poznamenal, že treba rozlišovať situáciu pred voľbami a po voľbách. "Je bežné, že sa strany spájajú do širších platforiem, aby sa dokázali dostať do parlamentu. Po voľbách však tradične vidíme rozpad a teda nie je vylúčené, že tomu tak bude aj v týchto prípadoch, kedy sa už aj vyslúžilí politici vyvezú na chrbte niekoho do politiky. Veľa vody už nenamútia a nebudú to organizácie, ktorá by sledovali pozitíva pre voličov," pokračoval Štefančík a to aj na margo novej strany Lucie Ďuriš Nicholsonovej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie