Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na sneme Spolu vystúpil Dzurinda: Varoval pred spájaním opozície, rozhovoril sa o svojom projekte
Zdielať na

Na sneme Spolu vystúpil Dzurinda: Varoval pred spájaním opozície, rozhovoril sa o svojom projekte

BRATISLAVA / Počas snemu strany Spolu-OD vystúpili viacerí politici. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) hovoril o tom, že sa nachádzame v momente, keď sa "láme história", expremiér Mikuláš Dzurinda zas prezradil ďalšie detaily vznikajúceho politického projektu.

Termín hlasovania o vyslovenie nedôvery vláde sa blíži a politická situácia je aj naďalej neistá. Z doterajších výrokov poslancov to vyzerá, že rozhodujúce slovo budú mať práve nezaradení poslanci. Jedným z tých, ktorý ešte nepovedal posledné slovo je Miroslav Kollár.

Práve strana Spolu-OD, v ktorej má Kollár miesto predsedu, má v sobotu (10.12.) snem. Po jeho skončení má politik oznámiť, ako bude v NR SR hlasovať. Rozhodnúť o tom majú práve straníci počas snemu. 

Z nezaradených poslancov podporu návrhu potvrdil Tomáš Valášek, Tomáš Taraba a Štefan a Filip Kuffovci. Nerozhodnutá naďalej zostáva Slavěna Vorobelová, ktorá sa do parlamentu dostala na kandidátke ĽSNS ako náhradníčka za Mariana Kotlebu. Rozhodnúť sa má podľa rozpravy v parlamente. Konečné slovo doposiaľ nepovedal ani odídenec z klubu OĽaNO Martin Čepček.

​Na snem prišli viacerí politici

Snemu strany Spolu sa okrem straníkov zúčastnili aj viacerí politickí hostia. Medzi nimi bol napríklad predseda vlády Eduard Heger, expremiér Mikuláš Dzurinda, poslnec za SaS Ondrej Dostál či podpredseda KDH Tomáš Merašický. Strana pozvala aj zástupcov SaS a PS, ktorí ale nedorazili kvôli pracovným povinnostiam.

Politológ Jozef Lenč aj v súvislosti s hosťami udalosť nazval snemom drahých neviest. "Sú chvíle, keď na každom hlase záleží. Možno sa dnes dozvieme niečo aj o tom, ako sa má Colombova žena. Demokratická platforma OĽaNO a iných odidencov Mikuláša Dzurindu by mohla ohlásiť ďalší zo svojich vstupov do ringu," napísal odborník na sociálnej sieti.

Kollár v príhovore povedal, že počas plánovania dátumu snemu netušil, že sa udeje len niekoľko dní pred odvolávaním vlády. "Skúsenosti z volieb nám ukazujú, že najmä na tej demokratickejšej časti spektra nie sú malé strany. Sú tam len občas nemúdre strany," povedal.

​Kollár zdôraznil, že viacerí politici prispeli k tomu, že takmer pol milióna hlasov voličov ostalo po parlamentných voľbách nevpočutých. Taktiež varoval pred voľbami, ktoré môžu vyhrať strany, ktoré "zabránia, aby sme patrili k západnej civilizácii".

Dzurinda sa rozhovoril o vzniku "projektu"

Na úvod snemu pred verejnosťou vystúpil expremiér Mikuláš Dzurinda. "Keď sa pozriem na Slovensko dnes a pokúšam sa vidieť Slovensko zajtra, myslím si, že je možné vychádzať z dvoch determinantov," povedal s tým, že ak budú predčasné či riadne voľby, zrejme nebude možné vytvoriť vládu na pôdoryse tej súčasnej. Varoval pred možným zložením novej koalície súčasnou opozíciou. "Slovensko čaká v lepšom prípade bezútešno, v horšom prípade katastrofa," vysvetlil.

"Prišiel som medzi vás predvšetkým preto, aby som vás povzbudil, aby som povzbudil slušných politikov," pokračoval expremiér. Je podľa neho potrebné vytvoriť "zmysluplnú politickú alternatívu" pre vznik reformného a proeurópskeho zoskupenia, ktoré bude riešiť skutočné problémy krajiny.

​Povedal, že už dva roky sa stretáva so skupinou ľudí, ktorí "majú za sebou príbeh" a nie je im ľahostajná budúcnosť krajiny. Spoločne podľa jeho slov hľadajú metódu, alebo formu projektu, ktorou by vývoju krajiny pomohli. "A zdá sa, že ju nachádzame," dodal.

"Keď bude tento projekt hotový, predstavíme ho širokej verejnosti," pokračoval s tým, že aj samotný Kollár má o nej podrobné informácie. "Strana Spolu má v tomto projekte svoje miesto," dodal.

Heger rekonštrukciu vlády odmieta

V úvode snemu vystúpil aj premiér. Podľa jeho slov sa nachádzame v momente, počas ktorého sa "láme história". Počas prejavu taktiež povedal, že dúfa v konanie volieb riadnom termíne vo februári 2024.

"Ja ju vôbec nevidím. A hovorím, že preto sa divím strane SaS, že s takým scenárom pracuje," reagoval Heger neskôr v relácii Sobotné dialógy na otázku, či si vie predstaviť rekonštrukciu súčasnej vlády. V prípade ak bude vyslovená nedôvera vláde, odmietol aj ďalší možný scenár vývoja. "My jasne hovoríme, že predčasné voľby nepodporíme," dodal.

Líder SaS Richard Sulík v piatok (9.12.) v parlamente povedal, že si vie predstaviť viaceré scenáre - rekonštrukciu vlády, predčasné voľby, novú parlamentnú 76-tku i úradnícku vládu. Samotná SaS sa prikláňa aj k scenáru rekonštrukcie vlády.

Súvisiace články

Najčítanejšie