Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Založí Dzurinda novú politickú stranu? Jeho možný návrat je vizitkou súčasnej ponuky, tvrdí Stančík
Zdielať na

Založí Dzurinda novú politickú stranu? Jeho možný návrat je vizitkou súčasnej ponuky, tvrdí Stančík

BRATISLAVA / O návrate dvojnásobného premiéra Mikuláša Dzurindu sa slovenskú politickú scénu, sa hovorí čoraz častejšie. Špekulácie o tom, kto založí či vstúpi do nového politického subjektu sa vynárajú čoraz častejšie. Čo si o možnom návrate Dzurindu do politiky myslia poslanci?

V súvislosti s návratom Mikuláša Dzurindu sa spomínajú aj mená súčasných politikov. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) napríklad v stredu poprel, že by sa pripravoval na vstup do údajne vznikajúceho projektu. "Žiadnu novú stranu nezakladám a ak nejaký nový projekt vzniká, nie som jeho súčasťou," napísal na sociálnej sieti.

Návrat Mikuláša Dzurindu sa pritom v minulosti spomínal viackrát. Samotný expolitik sa k jeho politickému "znovuzrodeniu" vyjadril neurčito. V rozhovore pre Napnuk ho nepotvrdil ani nevyvrátil.

​Dzurinda z exekutívnej funkcie odišiel pred desiatimi rokmi. Vo vláde Ivety Radičovej vtedy pôsobil ako minister zahraničných vecí. Po jej predčasnom rozpade nasledujúce volebné obdobie zastával post poslanca Národnej rady (NR) SR. Odvtedy vystriedal viacero pracovných pozícií a v júli tohto roka sa stal členom pracovnej skupiny, ktorá sa zaoberá bezpečnostnými garanciami pre Ukrajinu. "Ukrajina vzdoruje vojenskej agresii Ruska, ale jej politické vedenie premýšľa aj o povojnovom vývoji Ukrajiny," povedal vtedy Dzurinda pre TASR.

Dopyt po návrate Dzurindu je vizitka súčasnej ponuky, tvrdí Stančík

Zaujímalo nás však, čo si o možnom návrate dvojnásobného bývalého premiéra do politiky myslia poslanci NR SR. Člen klubu OĽaNO Andrej Stančík si po dva a pol roku v politike podľa svojich slov vie predstaviť všetko. "Ak je tu nejaký dopyt, je logické, že sú špekulácie o vzniku takejto strany. Hovorí sa o tom už dlho, teda to asi má aj nejaký reálny základ," povedal pre Noviny PLUS.

Podľa politika čoraz častejšie špekulácie o jeho návrate ukazujú viacero vecí. "Viem si to predstaviť, možno je to do istej miery aj vizitka súčasnej ponuky, že tu vzniká dopyt po takejto strane," zakončil so slovami, že scenár Dzurindovho návratu je preto podľa neho predstaviteľný.

Politická posila alebo trieštenie síl?

Člen strany SaS Miroslav Žiak naopak podobný scenár odmieta. "Myslím si, že návrat Mikuláša Dzurindu nie je úplne vhodný, keďže by to len trieštilo súčasné sily voči Robertovi Ficovi a Hlasu," povedal.

Aj napriek tomu má Dzurinda podľa poslanca významné miesto v politickej histórii Slovenska. "Bol  stonásobne lepší premiér než Robert Fico. Ale nemyslím si, že v momentálnej situácii by to pomohlo," dodal Žiak.

Možný návrat Dzurindu prirovnal k situácii spred vyše dvoch rokov, keď exprezident Andrej Kiska oznámil založenie strany Za ľudí: "Iba roztrieštil pravicové hlasy." Poslanec tiež nevidí reálnu možnosť vstupu Dzurindu do už existujúcej politickej strany.

Pre Sme rodina to nebude znamenať nič

Šéf klubu Sme rodina Peter Pčolinský zdôraznil, že podobné reči sa v kuloároch šírili aj v minulosti. "Tieto šumy sú pred každými parlamentnými voľbami, kto sa vráti alebo nevráti. Čiže ja to beriem s veľkou rezervou," povedal s tým, že ak sa Dzurinda rozhodne vstúpiť do politiky, hnutie Sme rodina to vezme na vedomie.

"Každý má právo si založiť stranu a kandidovať. Máme tu demokratický systém a jeho rozhodnutie pre nás ako hnutie Sme rodina nebude znamenať nič," zakončil Pčolinský.

Nezaradený poslanec Richard Raši (Hlas-SD) vidí podobnú možnosť negatívne. "Návrat Mikuláša Dzurindu do politiky by znamenal aj pokračovanie privatizácie a Slovensko by prišlo aj o tie podniky, ktoré počas svojich vlád nestihol predať," myslí si.

S otázkami sme oslovili aj poslanca Juraja Šeligu (Za ľudí) a šéfa Smeru-SD Roberta Fica, no do uzávierky neodpovedali. 

Súvisiace články

Najčítanejšie