Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: Vymetanie "diabla", ale aj mylné predstavy o rozpade OĽaNO
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: Vymetanie "diabla", ale aj mylné predstavy o rozpade OĽaNO

BRATISLAVA / Top udalosti uplynulého týždňa zhodnotil pre Noviny PLUS politológ Radoslav Štefančík.

Po troch kráľoch sa prebrala aj politická scéna a uplynulý týždeň opäť priniesol dôležité, ale aj bizarné udalosti. Politológ pre Noviny PLUS TV JOJ vybral TOP 3. 

Odíď Satan, odíď?

"Požehnanie priestorov SIS katolíckym duchovným nie je len udalosťou týždňa, ale celého roka. V kategórii bizarné udalosti. Slovenská republika má vo svojej ústave jasne napísané, že sa neviaže na žiadnu ideológiu ani náboženstvo," začal Štefančík, ktorého takýto krok zo strany SIS nielen prekvapil, ale aj evidentne aj pobavil. 

"Preto by sa jej štátni predstavitelia mali správať podľa toho, čo je v základnom zákone uvedené a neťahať tieto okultné zvyky do riadenia verejných inštitúcií. Čo ak by agentom SIS viac pomohol Mohamed, či Budha, Brahma s Višnuom a Šivom, a nie práve Ježiš Kristus? A na Perúna som takmer zabudol," pokračoval sarkasticky ďalej s tým, že nikomu nebude prekážať, keď si šéf spravodajskej služby pozve pána farára k sebe domov, aby mu požehnal vlastnú "spálňu, kuchyňu, či priestor na pôjde, ale v práci by mal pamätať na to, že Slovenská republika je sekulárnym štátom".

Štefančík však ďalej poznamenal, že na štátny sekularizmus by pritom ale nemal zabúdať iba šéf SIS, ale rovnako ďalší potentáti, ktorí spravujú veci verejné. "Podobných bizarných príbehov tu totiž od roku 2020 máme neúrekom," uzavrel odborník. 

Pochvala pre ministerstvo životého prostredia

Radoslav Štefančík ďalej uviedol, že po dlhom čase je tu správa, pre ktorú štátne orgány pochválime. Je ňou systém zálohovania PET fliaš. Podľa v uplynulých dňoch zverejnenej štatistiky obyvatelia Slovenska zobrali zálohovanie skutočne vážne a v roku 2022 sa podarilo vrátiť viac fliaš, ako sa predpokladalo.

"Hoci v civilizovaných krajinách tento systém funguje už roky, Slovensku to chvíľu trvalo. Aspoň v niečom sme sa priblížili k civilizovaným krajinám, hoci v mnohých ďalších aspektoch stále zaostávame. V každom prípade pochvala smeruje na ministerstvo životného prostredia. Na to súčasné zloženie, ale aj to minulé. Aspoň na nejakej štátnej inštitúcií to funguje tak, ako má," dodal.

Rozpad OĽaNO je omyl

"Namiesto tretej udalosti vyzdvihnem hlavný omyl týždňa. Je ňou vyvolaný dojem, že OĽaNO sa rozpadá. Tento dojem vzniká preto, lebo Eduard Heger naznačil mierne iný názor ako predseda Matovič. Je to ale mimoriadne nekvalifikovaný pohľad na tento stranícky subjekt," začal politológ a pripomenul, že OĽaNO sa rozpadá po voľbách vždy.

"Igor Matovič pred ďalšími voľbami poskladá kandidátku nanovo. OĽaNO totiž nie je v skutočnosti politickou stranou, ale len kandidátkou. A tú Matovič pozliepa kedykoľvek aj so zatvorenými očami. V spoločnosti sa totiž vždy nájdu tri kategórie politicky ambicióznych ľudí, o ktorých má Matovič záujem," dodal ďalej a rozobral aj jednotlivé skupiny. 

"Prvou sú zástupcovia kresťanských spoločenstiev. Matovič im vždy dá na kandidátke priestor, pretože ide o skupinu so silným prepojením na katolíckych voličov. Druhú skupinu tvoria vyslúžilí športovci a mediálne známe osoby. V médiách sa veľa popísalo o depresívnych stavoch niektorých športovcov po skončení kariéry, ktoré neraz viedli k samovraždám," poznamenal Štefančík ďalej a zdôraznil, že líder OĽaNO si zaslúži uznanie. 

"Mali by sme tak Igora Matoviča vlastne pochváliť za to, že im poskytne ďalšiu životnú perspektívu. A napokon tretia skupina je tvorená vyslúžilými politikmi, ktorí sa potrebujú po nejakom chrbte dostať do parlamentu, lebo samostatne to nedokážu. Keďže na seba viažu nejaké promile voličskej podpory, sú pre Matoviča stále zaujímaví. Matovič tak pred voľbami opäť zostaví kandidátku takýmto spôsobom, a či na kandidátke bude aj nejaký bezvýznamný Heger, nebude voliča Matoviča vôbec zaujímať," uzavrel Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ.