Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ak podnikatelia môžu za zvýšené ceny energií, tak Heger môže za to, že je handrou Igora Matoviča, reaguje Lenč
Zdielať na

Ak podnikatelia môžu za zvýšené ceny energií, tak Heger môže za to, že je handrou Igora Matoviča, reaguje Lenč

BRATISLAVA / Poverený predseda vlády Eduard Heger dnes obvinil podnikateľov, že za 400 % nárast energií si môžu sami. Mali sa vraj skôr ozvať, že zvyšovanie cien nechcú. Odborníci ostro reagujú.

Na Rádiu Slovensko dočasne poverený premiér prišiel s teóriou, že podnikatelia si za zvýšené faktúry môžu sami. "Nikto od októbra do konca roka neprišiel s tým, že haló, zabudli ste, že nám prídu zvýšené faktúry," reagoval Eduard Heger na margo astronimického nárastu cien energií pre podnikateľov. 

"Počuli ste to niekoho povedať v novembri? Za týždeň by sme to vyriešili, ale niekto s tým neprišiel, tak čo sme s tým mohli?" pýtal sa Heger a dodal, že jeho kabinet to mohol považovať len za vybavené. Dočasne poverený šéf vlády zároveň dodal, že pomoc majú pripravenú na prvý kvartál 2023. 

V takomto prípade môže Heger za to, že je handrou Igora Matoviča, reaguje politológ Lenč

Politológ pre Noviny PLUS TV JOJ označil takúto komunikáciu za nepatričnú a nehodnú. "Samozrejme, že podnikatelia za túto situáciu nie sú zodpovední," uviedol Jozef Lenč s dôrazom na to, že ani politikom by nemala byť cudzia empatia smerom k občanom a "k tým častiam spoločnosti, ktoré sú postihnuté infláciou a často aj ich zlými rozhodnutiami."  

Podľa Lenča takéto konštatovanie nielenže nebolo hodné premiéra, ale zároveň bolo aj krátkozraké, pretože aj takéto výroky môžu spečatiť jeho ďalšiu politickú budúcnosť. 

"Eduard Heger si môže sám za to, že je handrou Igora Matoviča, pretože tiež nepovedal, že ňou nechce byť," povedal ostro politológ. 

Práve poslanec Matovič sa uplynulý štvrtok obul na sociálnej sieti do ministra hospodárstva, ktorý bol na dovolenke. Vyčítal mu, že sa on sa vyhrieva v exotike, zatiaľ čo doma nechal neurobenú robotu. Môžu za to teda podnikatelia, alebo minister hospodárstva, alebo dočasne poverený šéf hospodárstva Hirman? Nikto nevie. 

Vláda robí úplne rovnaký chaos ako počas covidu, uviedol ekonóm Jan Müller

Ekonóm a finančný poradca pre Noviny PLUS TV JOJ zdôraznil, že od volieb v roku 2020 je pre podnikateľské prostredie prakticky nemožné pripravovať sa na situácie a plánovať do budúcnosti. "Od volieb 2020 z toho spravili reality show a občania musia každý deň počúvať vyjadrenia, ktoré zásadne ovplyvňujú podnikateľský život, plánovanie a rozpočty," zhodnotil Jan Müller s tým, že je to šialené, pretože prepočty sa menia denne. 

"Vyjadriť sa týmto spôsobom, že si za to môžu podnikatelia sami je.... Keby boli pred pol rokom povedali, že nepomôžeme vám ani ťuk, tak by sa podnikatelia zariadili, urobili si rozpočty. Takto isto to bolo počas covidu, kedy na striedačku otvárali a zatvárali," pokračoval ďalej s tým, že reštaurácie si museli nakúpiť zásoby, ktoré mohli vzápätí vyhodiť. Prístup vlády podľa Müllera extrémne zhoršuje podnikateľské prostredie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie