Skoro jasno
15°
Bratislava
Budaj starostom pripomína výzvy na pomoc s triedením odpadu, štát chce pomôcť miliónmi eur
Zdielať na

Budaj starostom pripomína výzvy na pomoc s triedením odpadu, štát chce pomôcť miliónmi eur

BRATISLAVA / Minister životného prostredia Ján Budaj pokarhal starostov, ktorí doposiaľ odignorovali implementácie dané štátom.

Za posledné viac než dva roky ministerstvo životného prostredia pre dokopy 55 obcí dalo viac než 55 miliónov eur na podporu triedenia odpadu. "Obce potrebujú územie, upravené skládky a rôzne zariadenia," upresnil minister Ján Budaj. V závere roka podporili 23 miliónmi ďalších 57 obcí. Schválené projekty majú zabezpečiť triedenie ďalších takmer 35-tisíc ton komunálneho odpadu ročne.

Minister upozoril, že na Slovensku ide stále príliš veľa odpadu do skládok. "Projekty sú zamerané predovšetkým na budovanie nových, alebo zvyšovanie kapacít existujúcich zberných dvorov, veľkokapacitných kontajnerov na odpady, zberových vozidiel a iných strojov na zvoz a nakladanie s odpadmi, či zariadení na mechanickú úpravu vybraných vytriedených zložiek komunálnych odpadov," dodal.

Pripomenul, že je otvorená 72. výzva, o ktorú je možné uchádzať sa od januára. "Je tam stále slabý záujem. Chápem, že boli komunálne voľby, chápem, že na mnohých miestach sú nobí starostovia a mnohí ani nemohli urobiť rozpočet," povedal s dôvetkom, že odpady sa množia najmä počas sviatkov.

V súčasnosti trvá aj 77. výzva, ktorá je krytá 10 miliónmi. Obce v rámci nej môžu žiadať o poskytnutie nenávratného krytého prostriedku do konca januára. Je otvorená od septembra a je zameraná na mechanicko-biologickú úpravu odpadov. V budúcom programovom období sa zároveň podobné výzvy konať nebudú.

​​"Je dôležité, aby prišli v termíne, budeme žiadať o doplnenie a pomáhať s ním," dodal Budaj s dôvetkom, že žiadne ďalšie predĺženie platnosti výzvy už nebude možné. Vysvetlil, že jej tvranie už predĺžili o rok. "Od januára sa už všade malo triediť pred odvozom na skládku," dodal.

"Od budúceho januára pôjdu pokuty a tie budú zaťažovať vašich občanov. My budeme zverejňovať menoslovy starostov, ktorí sa na občanov vykašľali a chystajú im tieto pokuty," dodal s tým, že nie je možné ignorovať implementácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie