Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zálohové platby pre podnikateľov sa nastavia podľa zastropovaných cien, neregulované subjekty dostanú kompenzácie
Zdielať na

Zálohové platby pre podnikateľov sa nastavia podľa zastropovaných cien, neregulované subjekty dostanú kompenzácie

BRATISLAVA / Poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) a poverený minister hospodárstva Karel Hirman informovali o novej pomoci s cenami energií.

Spravili tak po mimoriadnom rokovaní vlády, ktoré sa konalo online formou. Počas rokovania členovia vlády schválili uznesenie, ktorým sa zálohové platby nastavia podľa zastropovaných cien pre podnikateľov.

Členovia vlády zároveň schválili zvýšenie kompenzácie na 100 % pre malých regulovaných podnikateľov. "Tieto zálohové faktúry dostala len menšia časť podnikateľov," povedal Hirman. Tým, ktorí už faktúru uhradili, budú financie vrátené. "To je podstatná informácia, že ministerstvo hospodárstva konalo už vopred," dodal. Splatnosť viacerých z vystavených faktúr je splatná do nasledujúceho mesiaca. Poverený minister zdôraznil, že zároveň je potrebné uhradiť faktúry za december.

​S dodávateľmi energií sa dohodli nielen na vystavení nových faktúr, ale aj na ďalšom postupe. Hirman vyzval podnikateľov, aby sa neriadili statusmi na sociálnych sieťach ale informáciámi od dodávateľov, ktoré by mali byť známe čoskoro. Podnikateľom tiež odporučil, aby si zistili, či sú regulované alebo neregulované subjekty.

Neregulované subjekty budú môcť požiadať o kompenzácie. "Čo sa týka neregulovaných, ako ministerstvo hospodárstva hneď po novom roku informovalo, bude pokračovať schéma pomoci, ktorá bola vyhlásená v decembri," pokračoval Hirman s tým, že bude spustená v nasledujúcich dňoch a bude podmienená vystavením daňových dokladov. Prostriedky vyčlenené na prvý kvartál pomoci sú navýšené dvojnásobne, čiže na jeden subjekt mesačne je suma zvýšená na 200-tisíc eur.

​Jedným z dôvodov súčasného stavu bolo podľa Hirmana aj rozhodnutie Sulíka, v ktorom požiadal URSÓ o to, aby zmenil regulačné referenčné obdobie, na základe ktorého sa určuje cena pre budúci rok. "Ak by bolo zachované pôvodné regulačné referenčné odbobie, cena by bola pod 190 eur za MWh," dodal Hirman.

Rezort podľa Hirmana nemohol konať skôr, pretože konečné stanovisko URSÓ zverejnilo len niekoľko hodín pred koncom roka. Dodal, že nie je dôvod na chaos ani paniku a "cenové tsunami", ktoré sa na Slovensko valilo, menia na "vlnku, ktorá nás ošplechne".

Súvisiace články

Najčítanejšie