Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Víkendový výrok Eduarda Hegera má ďalšiu dohru: Politici mu odkazujú ostré slová, ale aj obvinenia
Zdielať na

Víkendový výrok Eduarda Hegera má ďalšiu dohru: Politici mu odkazujú ostré slová, ale aj obvinenia

BRATISLAVA / Za svoj víkendový výrok čelí poverený predseda vlády Eduard Heger ostrej kritike. Naznačenie, že za enormné faktúry za energie si môžu podnikatelia sami, lebo neprišli za vládou so žiadosťou o pomoc, rozhneval nielen opozíciu, ale aj pravú ruku Igora Matoviča.

Na Rádiu Slovensko prišiel dočasne poverený premiér s teóriou, že podnikatelia si za zvýšené faktúry môžu sami. "Nikto od októbra do konca roka neprišiel s tým, že haló, zabudli ste, že nám prídu zvýšené faktúry," reagoval Eduard Heger na margo astronimického nárastu cien energií pre podnikateľov.

"Počuli ste to niekoho povedať v novembri? Za týždeň by sme to vyriešili, ale niekto s tým neprišiel, tak čo sme s tým mohli?" pýtal sa Heger a dodal, že jeho kabinet to mohol považovať len za vybavené. Dočasne poverený šéf vlády zároveň dodal, že pomoc majú pripravenú na prvý kvartál 2023.

Výrok dočasne povereného šéfa vládneho kabinetu využil aj poslanec Gyorgy Gyimesi (OĽaNO), ktorý sa za predmetné vyjadrenie ospravedlnil. V obviňovaní ministra hospodárstva Karla Hirmana sa neprekvapivo zhoduje s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. 

Viac vo videu:

Hegera kritizuje aj Viskupič

Výroky premiéra sa nepozdávali ani predsedovi finančného výboru za SaS Mariánovi Viskupičovi. "Poverený premiér Heger nasadil korunu absolútnemu zlyhaniu energetickej pomoci podnikateľom. Obvinením malých podnikateľov, že nepovedali, že majú problém so zálohami je len potvrdenie nepochopenia a neschopnosti riešiť situáciu," povedal poslanec pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Viskupič potvrdil, že o pomoci Môžem diskutovali s ministrom hospodárstva aj na zasadnutí finančného výboru, kde aj poslanec Oľano Peter Kremský upozorňoval na problém so zálohovými platbami. "Že pán premiér nevníma zástupcov podnikateľského sektora a neeviduje ich problémy je smutné. Ale ak minister hospodárstva a premiér ignorujú aj relevantné pripomienky vlastného predsedu hospodárskeho výboru a dnes premiér tvrdí, že o nich nevedel, je zlá správa pre celý podnikateľský sektor," pokračoval Viskupič s tým, že na záver položil otázku:

"Ak premiér teraz sľubuje, že problémy do týždňa vyrieši, pýtam sa, čo robil doteraz? Prečo situácia musela takto vyeskalovať?"

Štefan Kišš z PS hovorí, že by sme si mali zvyknúť na absurdity vlády

Ekonóm, ktorý pred nedávnom vstúpil do Progresívneho Slovenska. "Mohli sme si zvyknúť, že vláda robí riešenia o 5 minút 12 a ešte absurdnejšie je, že teraz prichádza 10 minút po 12," povedal Kišš pre Noviny PLUS TV JOJ.

"Ešte pred Vianocami sa schválil rozpočet, kde je na pomoc podnikateľom vyčlenených pomerne dosť peňazí, ale vláda nepripravila schému pomoci a teraz hádžu vinu jeden na druhého," pokračoval ekonóm z Progresívneho Slovenska s tým, že vďaka takémuto prístupu majú podnikatelia výrazne sťažené podmienky,ale aj celkový priebeh podnikania. 

Hlas-SD hovorí o arogancii

Pellegriniho Hlas-SD označil tento výrok za aroganciu povereného premiéra Eduarda Hegera, ktorá prekročila hranice. Líder Hlasu zároveň vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zvážila či Eduarda Hegera ešte niekedy poverí zostavením alebo vedením vlády.

"Odvolaný predseda vlády vo verejnoprávnom rozhlase celému Slovensku oznámil, že za vysoké zálohové platby za energie si môžu sami podnikatelia a samosprávy. Nepovedali totiž vláde, že nechcú platiť tak veľa, a je to teda celé ich chyba. To je taká nehoráznosť, že Eduard Heger by mal okamžite prestať fantazírovať o akejkoľvek svojej novej vláde a navždy zmiznúť z verejného priestoru," uviedol líder hlasu Peter Pellegrini a vyjadrenia Eduarda Hegera označil za kvetnaté reči o spolupráci demokratov.

"Jediným dôvodom súčasných politických krokov Eduarda Hegera je udržať sa pri moci za každú cenu a rozsievať túto neuveriteľnú aroganciu ešte rok a štvrť. Tento človek bez štipky pokory obviňuje z fatálneho zlyhania vlády svojich vlastných občanov a sám seba považuje za akéhosi mesiáša. Nie, pán Heger, problémom Slovenska nie sú jeho občania, ale táto nadutá a neschopná vládna koalícia na čele s vami a Igorom Matovičom. A presne toto je vec, ktorú by Vám mali ľudia jasne odkázať už o týždeň v referende," uzavrel Peter Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie