Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vyhlásenie ministra Hirmana sme prijali s porozumením, hovorí Bellušová zo Slovenského živnostenského zväzu
Zdielať na

Vyhlásenie ministra Hirmana sme prijali s porozumením, hovorí Bellušová zo Slovenského živnostenského zväzu

BRATISLAVA / Ministerstvo hospodárstva a Vláda SR prišli v pondelok (16. januára) s riešením ohľadom zálohových faktúr za minulý rok. Faktúry budú tak nastavené podľa zastropovaných cien energií. Ako to celé vníma Slovenský živnostenský zväz? To priblížila generálna sekretárka zväzu Miriam Bellušová.

Ako prijal Slovenský živnostenský zväz informáciu, ktorú prezentoval minister Hirman?

"Vyhlásenie ministra Hirmana a vlády sme prijali naozaj s veľkým porozumením, pretože týmto spôsobom bude fakturácia pre malé podniky naozaj zrozumiteľná a jednoduchšia. Nebudú musieť podávať žiadosti zo schémy na kompenzáciu cien, ale priamo vo svojich fakturach budú vidieť cenu, ktorá už bude pre nich ako keby konečná pre tento rok."

Ak si vezmeme malú krajčírsku dielňu alebo cukráreň, ten človek, ktorý začne podnikať a nevie či je regulovaný alebo neregulovaný, dostával tieto informácie z médií, až pokiaľ minister Hirman túto informáciu neoznámil, nerozmysleli si to možno niektorí podnikatelia a sekli s podnikaním, keď videl tie zálohové faktúry?

"Myslím si, že v tomto krátkom čase od nového roka doteraz, kedy vznikla neistota okolo cien, prevádzky ešte nepristúpili k zatváraniu. Nedá sa vylúčiť, že v priebehu tohto roka budeme svedkami aj takýchto krokov zo strany podnikateľov. Ak porovnáme ceny oproti vlaňajšku tak tie, ktoré platia podľa cenníkov sú osemnásobne vyššie, tie zastropované sú zruba dvojnásobne vyššie. Každý podnikateľ musí počítať so 100-percentným navýšením oproti tomu, na čo bol zvyknutí. Čo sa týka situácii spred koronavírusu, vtedy boli ceny oproti súčasnosti boli desaťkrát nižšie.

Ten šok, keď podnikatelia po novom roku dostali faktúry mohol byť naozaj veľký, pretože osemnásobné zvýšenie ceny už prekvapí. Je potrebné urobiť si kalkulácie alebo nové rozpočty, kde treba počítať s cenou zhruba 200 eur za megawatthodinu pri elektrickej energii a 100 eur pri plyne. Toto už je značný dvojnásobný nárast oproti tomu, na čo boli podnikatelia zvyknutí. Pre niektoré podniky, ktoré majú väčšiu spotrebu energie to môže znamenať nejaký zásah do ich cenotvorby."

Tých 200 eur sa týka regulovaných subjektov?

"Treba si uvedomiť, že regulované subjekty dostanú vo svojej faktúre po novom cenu 200 eur za megawatthodinu. To už bude pre nich finálne, už nebudú musieť žiadať nejaké ďalšie kompenzácie alebo ďalšie doplatky, ale budú musieť uvažovať nad tým, či táto cena, ktorú teraz dostanú do nových faktúr, je pre ich podnikanie ešte únosná, či dokážu prispôsobiť svoje ceny alebo dokážu znížiť iné náklady, aby tento nárast vykryli."

Pokiaľ je to neregulovaný subjekt, na neho sa aké ceny vzťahujú?

"Neregulované subjekty majú väčšinou dohodnutú individiuálnu cenu so svojím dodávateľom, neriadia sa cenníkmi. V súčasnosti je situácia taká, že najvýhodnejšie pre väčších odberateľov je nakupovať na tzv. spotovom trhu, kde sa cena mení každý deň. Z hľadiska ceny elektrickej energie to je naozaj výhodnejšie, resp. to je v podstate jediná možnosť, pretože elektrárne nedávajú dlhodobejšie kontrakty v súčasnosti. Je to ale spojené s potrebou skladať záruku vo výške niekoľkonásobku svojich nákladov, čo je určitý tlak na hotovosť pre firmu, ktorú musia viazať za nákup elektrickej energie alebo plynu.

Nie je to jednoduchá situácia, ale hovoríme skôr o stredných firmách, ktoré sa vedia v rámci riadenia svojich financií s týmto nejakým spôsobom vysporiadať, buď cez preklenovací úver alebo cez dodatočné požičanie si peňazí. Vytvára to tlak na cashflow aj pre tieto firmy a nie je to jednoduché z hľadiska tvorby cien, pretože každý mesiac sa ich cena líši. Môže sa líšiť naozaj markantne, pretože výkyvy na spotovom trhu sú. Preto majú neregulovaní odberatelia situáciu zložitejšiu ako tí regulovaní."

Vedia malí podnikatelia hneď na začiatku, či patria medzi regulované alebo neregulované subjekty?

"Mali by to mať uvedené buď na faktúre, alebo v zmluve so svojím dodávateľom, resp. vedia si to zhruba odvodiť podľa spotreby, pokiaľ ich ročná spotreba nepresahuje 30 megawatthodín za rok, tak pravdepodobne patria medzi regulovaných. V súčasnosti sa to nazýva aj zraniteľný odberateľ."

Z vašich skúseností, keď sa takéto veci udiali na prelome rokov, boli aj malí podnikatelia zmätení? Čo ste im poradili?

"My sme ihneď vyšli s vyjadrením, aby tieto zálohové faktúry stornovali, pretože bolo jasné, že desaťnásobné zvýšenie cien malé podniky neustoja. Možno by to ustáli jeden alebo dva mesiace za vypätia finančných aj personálnych prostriedkov, pretože desaťnásobný nárast cien je neakceptovateľný. Bolo jasné, že takýmto spôsobom, ak tá cena vzrástla z 80 na 620 eur, žiadny malý podnik také rezervy nemá. Preto veľmi vítame, že táto vláda sa rozhodla a dohodla sa s dodávateľmi, že faktúry budú stornované, ak boli vystavené tak stiahnuté a že budú vystavované faktúry na zastropované elektrické energie. Stále je to nárast, ale nie až tak extrémny."

Túto informáciu ste prijali s potešením, že vláda pomohla aj malým podnikateľom?

"Určite je to akceptovateľnejšie, než platiť obrovské zálohy a potom na konci žiadať kompenzácie, čiže to finančné zaťaženie by bolo neprijateľné pre tie firmy."

Súvisiace články

Najčítanejšie