Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hlas preferuje júnový termín predčasných volieb, podporujú víkendové referendum
Zdielať na

Hlas preferuje júnový termín predčasných volieb, podporujú víkendové referendum

BRATISLAVA / Líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini skritizoval súčasnú koalíciu sa spôsob vládnutia. V súvislosti s predčasnými voľbami preferuje čo najskorší termínl

Pellegrini na úvod konštatoval, že posledný mesiac Slovensko nemá vládu, ktorá by hovoirla o riešení problémov. "Takéto reči, žiaľ, z úst politikov vládnej koalície neodzneli," dodal s tým, že problémy začala koalícia riešiť až, keď sa vyhrotili.

Dodal, že aj samosprávy majú zvýšené výdavky a pripomenul i zvýšené ceny za školské obedy. Hlas-SD v súvislosti s tým predložil návrh zákona, ktorý má prinavrátiť obedy zadarmo pre školské jedálne. "Veríme, že nájdeme podporu aj u vládnej koalície," dodal. 

Poverený premiér Eduard Heger podľa Pellegriniho v prípade hľadania novej parlamentnej väčšiny pochopil, že jej zostavenie nebolo reálne. Pripomenul spory pôvodného koaličného štvorlístka, ktorými svoj názor aj argumentoval. "Jediným východiskom sú predčasné voľby," skonštatoval.

​Predčasné voľby preferujú v júni

Ak by súčasná koalícia vnímala zodpovednosť za občanov Slovenska, podľa politika by nehovorili o septembrovom dátume predčasných volieb. Dodal, že súhlasí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou v súvislosti s tým, že očakáva temín v prvom polroku 2023.

Skorší termín je podľa poslanca prijateľnejší najmä kvôli zostavovaniu rozpočtu, ktorý by mal byť predložený do 15. októbra. Podľa Pellegriniho v prípade septembrového dátumu súčasná vláda nebude vyvíjať úsilie o zostavenie nového rozpočtu.

V prípade ak by bola dohoda na júnovom termíne, vie si predstaviť dovládnutie súčasnej vládnej garnitúry. No v prípade septembrového termínu takýto scenár odmieta.

"Uveríme tomu až vtedy, keď ich uvidíme čierne na bielom," povedal Pellegrini s tým, že referendum považujú aj naďalej za aktuálne. "Referendum je jedno z najvyšších ústavných práv, ktoré majú občania Slovenskej republiky," dodal. Ľudí zároveň vyzval, aby sa referenda zúčastnili.

Ľudia by podľa neho mali mať právo rozhodnúť o tom, či bude v ústave zakotvená možnosť skrátenia volebného obdobia.

Súvisiace články

Najčítanejšie