Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Analýzy Na hrane s Baťom a Kollárom: Projekt s Dzurindom má spojiť európskych demokratov, tvrdí Kollár
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Baťom a Kollárom: Projekt s Dzurindom má spojiť európskych demokratov, tvrdí Kollár

BRATISLAVA / Kým Eduard Heger skladá svoju 76-tku, malé strany skladajú akési puzzle. Viacerí predstavitelia, známe i menej známe tváre sa pokúšajú zakladať nové strany, rokovať o spájaní, spoločnej kandidátke a oázkou je či skutočne vznikne akási nová SDK. Ak by predčasné voľby boli v septembri alebo dokonca v júni, času je málo. Čo sa deje v zákulisí malých strán, v relácii Analýzy Na hrane prezradili predseda strany Spolu-OD Miroslav Kollár a podpredseda Dobrej voľby a Umiernených Rado Baťo.

Opozičná SaS odmietla snahy o zloženie novej parlamentnej väčšiny, čím poverený premiér Eduard Heger podobné rokovania zavrhol. Na programe dňa sú tak rokovania o predčasných voľbách. V súčasnosti ale nie je dohoda na ich termíne a chýba aj zmena ústavného zákona.

"Ja si myslím, že v septembri, ale pri tejto vládnej koalícii ma neprekvapí, ak by boli 27. mája," reagoval Kollár na otázku, keby podľa neho budú predčasné voľby. Baťo reagoval, že čo najskorší termín je podľa neho ten lepší. Vzhľadom na vyjadrenia politikov predpokladá, že budú v septemberi.

Baťo v minulosti pracoval ako poradca expremiérky Ivety Radičovej. Súčasné debaty o vytvorení parlamentnej 76-tky prirovnal k predchádzajúcim trom rokom vládnutia Igora Matoviča. "Prezidentka má isté kompetencie, aby zasiahla do tejto situácie," povedal s tým, že podľa neho by bolo maximálne nezodpovedné, ak by parlament hlavu štátu dotlačil až k tomu, aby vymenovala úradnícku vládu.

​Ďalší vývoj je neistý

"Ešte v piatok sa javilo ako pravdepodobné, že bude nová 76-tka, teraz to už reálne nie je," reagoval Kollár na otázku, aký vývoj predpokladá. Nemyslí si, že v súčasnosti má zmysel hľadať nejaké iné riešenie než predčasné voľby. "OĽaNO sa rozpadá, otázka je, ako sa bude správať Matovič," dodal.

Heger v súčasnosti pripúšťa odchod z OĽaNO, zároveň je dočasne poverený prezidentkou riadením vlády. "Nahoršie na tom je, že my musíme sedieť v štúdiu a debatovať o tom," povedal Baťo. Dodal, že v prípade ak by líder Smeru Robert Fico alebo šéf Hlasu Peter Pellegrini boli v situácii, v akej je teraz Heger, ľudia by hovorili o ústavnom prevrate.

"Ak by mi niekto pred 4-5 rokmi hovoril o súčasnej situácii, považoval by som ju za nepredstaviteľnú," povedal Kolár k súčasnej situácii. Očakáva, že do konca januára bude jasný okrem iného aj osud OĽaNO.

Čo sa týka osudu Hegera, Kollár nevie zaručiť, v ktorej politickej strane poverený premiér napokon skončí. "Som zvedavý, čo a s kým plánuje Heger. Nemyslím si, že tu je priestor na 3, 4, 5 roztrieštených strán," myslí si líder Spolu. Pripomenul, že počas posledných parlamentných volieb prišlo k netradičnej situácii, keď prepadlo takmer pol milióna hlasov.

​Dobrá voľba preferuje spájanie

"Najskôr bude už tento týždeň predsedníctvo, na ktorom sa rozhodne," reagoval Baťo na otázku, či sa stane novým predsedom strany s tým, že v súčasnosti nemá v hlave vyriešené, či bude kandidovať za predsedu Dobrej voľby. "Politickou prioritou našej strany je vytvoriť vládu bez Smeru a OĽaNO," dodal.

Dobrá voľba si podľa neho uvedomuje, že v súčasnej situácii uvedomuje, že má nízke preferencie a malú šancu dostať sa do parlamentu bez spájania sa. "Našou prioritou je nájsť si partnerov, s ktorými budeme hovoriť o spolupráci," povedal s tým, že potenciálni partneri musia mať rovnaký cieľ v súvislosti so zostavením novej vlády i v hodnotových otázkach.

"Máme niekoľko týždňov na to, aby sme sa boli schopní dohodnúť," dodal Baťo, ktorý v minulosti pôsobil aj v strane Spolu. Práve Kollár bol prvým človekom, s ktorým Baťo ako podpredseda strany rokoval.

Kollár hovorí, že zatiaľ čo politici riešili rokovania o novej 76-tke, strana Spolu pracovala. Zopakoval, že Mikuláš Dzurinda zrejme nebude vytvárať novú stranu a pripojí sa k Spolu, pripomenul aj štátny príspevok za volebný výsledok. "Nejdeme odzadu, že budeme vyškrtávať, ale ľudí prizývame k rokovaciemu stolu," dodal Kollár.

V strane Dobrá voľba "Bola to veľmi drahá a zlá voľba," reagoval Baťo. Na predvolebnú kampaň Kusého strana doplácala 50-tisíc eur. "Doplatili sme faktúry, ktoré a objavili neskôr a o ktorých existencii sme vedeli," povedal s tým, že Kusý má pozastavené členstvo.

​Spolu sa spája s Dzurindom

Nový projekt v rámci strany Spolu, do ktorého plánuje vstúpiť Dzurinda, podľa Kollára nebude ako Za ľudí ktoré nebolo pevne hodnotovo ukotvené. S SDK to bude mať spoločné podľa Kollára to, že strana by mala byť schopná spojiť európskych demokratov.

Otázne bude, či budú schopní riešiť súčasné problémy. "Je jasné, že toto bude ten granát, no ak sa na tomto nebudeme vedieť dohodnúť, dopadne do tak ako doteraz," dodal s tým že, ak nebudú schopní riešiť problémy LGBTI+ a podobné problémy týkajúce sa súčasnosti, bude to problém. "Tí, ktorí sa budeme chcieť spojiť, budeme vedieť vyriešiť aj tieto vážne témy," dodal politik.

V súčasnosti sa však nanovo začala vyšetrovať aj kauza Gorila, ktorá sa spája práve s Dzurindom. Kollár si ale nemyslí, že by to bola nášľapná mína pri ďalšej spolupráci. "Tejto záťaži sme si vedomí všetci," povedal s tým, že je rád, že sa NAKA vrátila k vyšetrovaniu Gorily.

​V krátkom čase podľa neho bude jasné, akým spôsobom sa Dzurinda do projektu zapojí. "Ja si myslím, že je hrozne smiešne, aby som zo svojej pozície kádroval Mikuláša Dzurindu alebo kohokoľvek," reagoval Baťo na otázku, ako vnímaa možné zapojenie Dzurindu do projektu. "Dnes voličov, aspoň tých, ktorí nás zaujímajú, oveľa viac trápi, aby sa nevrátil Smer alebo aby nepokračovala vláda OĽaNO," dodal.

​Otázna je aj budúcnosť KDH

Okrem koalície PS/Spol počas parlamentných volieb prepadli aj hlasy KDH. "Ja si myslím, že na konci buď pôjdu v spolupráci s inými stranami ak sa im nepodarí vtiahnuť Hegera," povedal Kollár. Dodal, že v ak ešte raz pôjde do volieb s tou agendou ako doteraz, do NR SR sa nedostane. Pokiaľ sa KDH vráti k svojej európskej podobe, vie si predstaviť spoločnú spoluprácu. KDH aj Spolu v súčasnosti komunikujú o ďalšej spolupráci.

Majerský nedávno vylúčil spoluprácu so Spolu, nevie si predstaviť ani slájanie s liberálnymi stranami. Kollá si ale nemyslí, že v súčasnosti je cesta úplne zarúbaná. "To sa dozvieme, keď sa budú podávať kandidátky," myslí si. Baťo tvrdí, že ak má mať debata o spájaní zmysel, politici by si mali ujasniť svoje pozície. KDH skritizoval, že nerozumie rokovaniam s Hegerom, ktorý stále stojí za Matovičom. Zopakoval, že Dobrá voľba si ďalšiu vládu nevie predstaviť s OĽaNO.

​Baťo zopakoval, že nechce ani to, aby v novej vláde figuroval Smer. Na otázku či je preňho prijateľná spolupráca s Hlasom, neodpovedal. Vysvetlil to tým, že Hlas je lídrom prieskumov preferencií a Dobrá voľba má podstatne menej percent. 

​V hre je aj Jablko Ďuriš Nicholsonovej

Generál Pavel Macko, líder ODS, v Analýzach 24 povedal, že počítal so spoluprácou so Spolu, no teraz to reálne nevidí. Kollár reagoval, že práve v pondelok mal videohovor s lídrami viacerých menších strán. Kollár reagoval, že prioritou Spolu aj pripravovaného projektu je práve spájanie a spolupráca.

V súvislosti so vstupom Dzurindu do Spolu sa zrejme bude meniť aj názor strany. Zdá sa, že v súčasnosti je viacero možností. "Máme zaregistrované domény, ale netvrdím, že je vybratý nový názor," povedal s tým, že v najbližších týždňoch bude snem, na ktorom budú rozhodovať aj o novom názve strany.

​Aj odídenkyňa z SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová predstavila svoju novú stranu Jablko. Kollár reagoval, že politická strana by sa mala volať seriózne. "Vážim si každého, kto si chce niečo také vyskúšať," reagoval Baťo na otázku, či ho politička presvedčila. 

Kollár dodal, že s Baťom súhlasil, no pripomenul, že čas do volieb sa kráti a strana zatiaľ nie je zaregistrovaná. Dodal, že slová Ďuriš Nicholsonovej vyznievajú, ako keby chcela kandidovať samostatne.

Súvisiace články

Najčítanejšie